Microîntreprinderile plătesc un impozit total în 2022 de circa 2,6 miliarde lei, 10% din impozitul pe venit plătit de toate companiile din România, a reacționat analistul Iancu Guda, după ce ministrul finanțelor Marcel Boloș a declarat că microîntreprinderile au paradis fiscal în România și trebuie să fie “rezonabile” și să plătescă “mai mult”.
Iancu Guda a explicat:
“Ce spun cifrele:
👉 Microîntreprinderile plătesc un impozit total în 2022 de circa 2,6 miliarde lei, 10% din impozitul pe venit plătit de toate companiile din România, ușor peste ponderea pe care aceste companii o au în total cifra de afaceri (8%). Sarcina fiscală în cazul micro cu impozit pe cifra de afaceri este similar cu media națională raportat la cifra de afaceri, cca 1%. Unde este “paradisul”?
👉 Cu noile modificări fiscale, afacerile mici de familie vor plăti un impozit în creștere cu 300%, iar cele cu profit > 30% (cu impozit de 16% pe profit) vor plăti cu … atenție … 800% mai mult! Această înseamnă “rezonabil”? 🤨
Suprataxarea microîntreprinderilor nu este “rezonabilă” și microîntreprinderile trebuie taxate doar în funcție de venit și număr angajați – Vezi aici -https://lnkd.în/de-42MNm.
Între timp, pensiile speciale continuă (sunt de 7 ori mai mari decât impozitul plătit de toate microîntreprinderile din România în 2022), pierderile companiilor de stat depășesc 10 mld lei (de x4 ori peste impozit micro) și doar creșterea (delta) salariilor din sectorul public este de cca 6. mld lei la primele 7 luni (de x2 ori peste impozit plătit de micro în 2022). Să mai spun că firmele de stat au taxe restante neplătite de 18 mld lei (de x7 ori peste total impozit plătit de micro). Haideți să fim “rezonabili” … sau, vorba unui înțelept din popor “Ia mai taie din ele, dă-le dracu””.
Marcel Boloș a spus la Digi: “România are 390.117 de IMM-uri, 250 de miliarde de lei este cifra lor de afaceri (50 de miliarde de euro). Profitul net este de 66 de miliarde de lei net. Adică discutăm despre 15 miliarde de euro. Știți cât plătesc impozit la bugetul de stat? Cu toată aprecierea pe care o am pentru dumnealor, 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de euro). Unde ați mai găsit în UE un asemenea paradis fiscal? Și dintr-o dată facem capăt de țară. Haideți să fim rezonabili, pentru că toată lumea ar trage 10 piei de pe stat, n-ar plăti nimeni niciun impozit și nicio taxă și, dacă se poate, salariile în domeniul bugetar să fie înmulțite de 3 ori cât este la privat.”