Update articol:
In contextul în care Curtea Constituțională va lua în dezbatere miercuri, 9 octombrie 2019, modificările la legea dării în plată

Asociația Credere depune la Curtea Constituțională un memoriu cu scrisori ale debitorilor

Asociația Credere depune la Curtea Constituțională un memoriu amicus curiae, în contextul în care Curtea Constituțională va lua în dezbatere miercuri, 9 octombrie 2019, modificările la legea dării în plată, potrivit unui comunicat. 

Memoriul cuprinde o statistică îngrijorătoare și peste 200 de scrisori ale debitorilor afectați de hotărârile judecătorești.

Credere apreciază că, în lipsa unei legiferări a situațiilor de impreviziune (adica acele situații excepționale în care instanța de judecată poate dispune reechilibrarea contractului de credit), legea dării în plată va fi eliminată de la aplicare pe cale jurisprudențială. Din datele prezentate Curții Constituționale, reiese că deciziile anterioare ale acesteia, pronunțate cu privire la darea în plată, nu sunt aplicate în practică de către instanțele de judecată, extrem de reticente în a adapta contractele de credit ori de a dispune darea în plată. Cu titlu exemplu, pe rolul Judecătoriei Sector 6 București există cel puțin 371 de dosare pe darea în plată în care judecătorii au analizat situația împrumutaților, inclusiv impreviziunea. În 367 de cazuri s-au pronunțat în favoarea băncilor, și doar în 4 cazuri în favoarea împrumutaților. Din analiza noastră, reiese că această practică este răspândită în majoritatea instanțelor de judecată din țară.

În contextul actual, rămași fără o soluție viabilă, consumatorii își pun speranțele în decizia ce va fi pronunțată de către Curtea Constituțională și, alături de ei, ne exprimăm încrederea că, în înțelepciunea sa, onorata curte poate readuce echilibrul în relația contractuală dintre bănci și consumatori, cu respectarea, deopotrivă, a drepturilor și libertăților fundamentale transpuse în Constituția România și rezultate (inclusiv) din jurisprudența și bunele practici europene, arata Credere. 

Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor a fost înființată în anul 2018, la inițiativa unui grup de consumatori care în ultimii 9 ani s-au implicat activ în demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociației Credere au peste 20 de ani de experiență în materie de protecție a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licențiați în economie și drept.

Curtea Constituțională a amânat, pentru 9 octombrie, sesizarea de neconstituționalitate referitoare la Legea pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.

Modificările aduse la Legea privind darea în plată arată că impreviziunea se constată automat în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20% nivelul cursului din data contractării creditului, în cazul în care gradul de îndatorare a depășit cu cel puțin 20% nivelul maxim stabilit de BNR și în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea locuinței. Gradul maxim de îndatorare este stabilit la 40% pentru creditele în lei și la 20% pentru cele în valută de către Banca Națională a României, însă aceste cerințe au fost introduse începând cu acest an, limitarea administrativă a gradului de îndatorare fiind abrogată, anterior, de către banca centrală în 2007.

CCR discută pe 9 octombrie sesizarea opoziției împotriva modificărilor la Legea privind darea în plată

BVBStiri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (09/04/2020)

Motivarea Directoratului privind propunerile de modificare a Actului Constitutiv

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (09/04/2020)

Propuneri de proiecte de hotarari AGA - 29/30.04.2020

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (09/04/2020)

Hotarari AGA O & E 09.04.2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (09/04/2020)

Erata la convocator AGEA 11/12.05.2020 si la raport curent din 09.04.2020