Update articol:

Asociația Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.): „City Insurance este în mare dificultate financiară, în ciuda declarațiilor ASF!

Asociația Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) își exprimă îngrijorarea cu privire la stabilitatea financiară a societății City Insurance, societatea prezentând în cursul zilei de 27 august 2019 niște cifre care ar trebui să provoace insomnii oricărei persoane cu minimă responsabilitate din Consiliul ASF, potrivit unui comunicat de presă.

A.S.S.A.I precizează următoarele:

  • „Dintr-un număr de 951157 polițe RCA/luna cât emite întreaga piață de asigurări din România, 523 000 de polițe RCA/luna sunt emise de către City Insurance (document atașat).
  • City Insurance a anunțat că a achitat anul acesta un număr de 93 761 dosare de daună. Despre cele peste 30 000 de dosare de dauna deschise tot în acest an și neachitate nu sulfă o vorba nici City Insurance și nici iresponsabila Autoritate de Supraveghere Financiară.
  • Dauna medie rezultată din cifrele comunicate de către City Insurance este de 1525 euro.

Este o daună fantezistă în condițiile în care City Insurance are un număr de peste 130 000  de capete tractor asigurate RCA dintr-un total de 190 000 de astfel de autovehicule înmatriculate la nivel național. Dauna medie pentru acest tip de vehicule depășeste 4000 de euro, iar frecvența accidentelor este dublă față de autoturisme.

City Insurance poate obține o daună medie de 1525 de euro DOAR în condițiile efectuării unei despăgubiri parțiale, situație care confirmă modul abuziv și ilegal de despăgubire a firmei de asigurări către unitățile reparatoare (exact modelul Astra Asigurări).

Suntem consternați de ipocrizia și totala lipsă de responsabilitate a Autorității de Supraveghere Financiară care refuză să recunoască faptul că societatea City Insurance are probleme serioase atât în onorarea obligațiilor de despăgubire, cât și din punct de vedere a solvabilității.

În urmă cu 4 ani, Astra Asigurari intra în faliment în condițiile în care fostul președinte, Mișu Negrițoiu, ne dadea tuturor asigurări până în ultimul moment că societatea nu are probleme financiare.  Astăzi, Leonardo Badea procedează în mod identic: ne dă tuturor asigurări că City Insurance este solvabilă și dacă cumva vor apărea probleme, ASF va interveni cu profesionalism și promptitudine și va rezolva problema, iar peste o luna, dânsul pleacă viceguvernator la BNR.

Domnule Leonardo Badea, nu vă mai credem! De 2 ani de când ați preluat mandatul, ne-ați făcut să ne pierdem iremediabil încrederea în cuvântul dvs.! Ne-am săturat de promisiuni neonorate privind disciplinarea pieței de asigurări. Așa cum bine știți, dar refuzați să recunoașteți public, sub mandatul dvs. situația pieței de asigurări a degenerat teribil, iar eu v-am atras personal atenția în nenumărate rânduri că firmele de asigurări își bat efectiv joc de păgubiții RCA sub președinția dvs la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această situație este confirmată și de numărul de reclamații care a explodat în anul 2019, crescând cu peste 300% față de anul anterior, dar pe care dvs.o ignorați și o ascundeți publicului, ca să nu vă pericliteze ascensiunea spre BNR.

Faptul ca ASF-ul anunță triumfalist că societatea City Insurance este în parametri normali, deși dvs. cunoașteți adevarul, ne ridica mari semne de întrebare privind viitorul mandat pe care sperați să îl ocupați în conducerea BNR”, a declarat Dan Barbu, președinte ASSAI.

ASSAI recomandă tuturor unităților reparatoare să preia cu mare prudență comunicatele triumfaliste ale ASF-ului, să nu uite cum s-a comportat această instituție și pe vremea falimentelor Astra și Carpatica și să își reducă expunerea reparațiilor pe societatea City Insurance, societatea de asigurări înregistrând sume importante neachitate atât în România, cât și în plan extern.

Adresăm 6 întrebări publice către consiliul ASF, care au directa legătură cu situația societății City Insurance pe care, în opinia noastră, o protejează:

  1. ASF să facă public numărul dosarelor de daună înregistrate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
  2. ASF să facă public numărul și procentul dosarelor de daună achitate INTEGRAL de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
  3. ASF să facă publică valoarea dosarelor de daună neachitate de City Insurance pentru daune externe în ultimele 12 luni; – informația o poate lua de la BAAR.
  4. ASF să facă publică valoarea rezervelor de daună constituite de către City Insurance pentru dosarele de daună achitate de către societate către BAAR, în cursul ultimelor 12 luni. Dorim să știm dacă aceste rezerve de daună au fost corect și legal constituite.
  5. ASF să facă publică valoarea rezervelor de daună constituite de către City Insurance pentru daunele externe neachitate în ultimele 12 luni. Rețineți faptul că dauna externă este de aproximativ 4000 de euro, iar valoarea rezervei de daună trebuie să fie constituită la acest nivel pentru fiecare dosar de daună în parte.
  6. Faptul că ASF se antepronunță privind solvabilitatea societății City Insurance în timp ce o echipa a ASF-ului se afla în plin control la această societate, poate fi considerată o “direcție” dată echipei de control subordonată conducerii ASF?

În situația în care ASF nu va transmite public prin comunicat de presă toate aceste informații clare, detaliate, la obiect și nu amestecate, în binecunoscutul “stil asefist”, până la data de 03.09.2019, ASSAI va transmite un nou material de presă deosebit de interesant pe care îl avem deja pregătit.”

Anunțăm public faptul că am contractat o reputată casă de avocatură care lucrează deja la redactarea unor plângeri penale împotriva unor persoane pe care le considerăm responsabile pentru neglijență și abuz în serviciu din cadrul ASF”, a precizat Dan Barbu, președinte ASSAI.