Update articol:

Banca Mondială: Datoriile ţărilor sărace au crescut cu 12% în 2020, până la 860 de miliarde de dolari

Banca Mondială Sursa foto: worldbank.org

Povara datoriei ţărilor cu venituri reduse din întreaga lume a crescut cu 12%, până la un nivel record de 860 miliarde de dolari în 2020, pe măsură ce ţările au răspuns la criza COVID-19 cu importante pachete fiscale, monetare şi stimulente financiare, a anunţat luni Banca Mondială, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că acest raport arată o creştere dramatică a vulnerabilităţilor cu care se confruntă ţările cu venituri mici şi medii şi a cerut măsuri urgente pentru a ajuta ţările să ajungă la un nivel mai sustenabil al datoriei.

“Avem nevoie de abordare comprehensivă la problema datoriei, inclusiv reducerea datoriilor, o restructurare urgentă şi îmbunătăţirea transparenţei”, a declarat luni David Malpass, cu ocazia reuniunilor de toamnă ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional. “Un nivel sustenabil al datoriilor este vital pentru relansarea economică şi reducerea sărăciei”, a adăugat Malpass.

Dacă la datoriile ţărilor sărace se adaugă şi datoriile ţărilor cu venituri intermediare, povara datoriilor a crescut, în medie, anul trecut cu 5,3% până la 8.700 de miliarde de dolari. “Cu toate acestea, pentru multe ţări, creşterea datoriilor a fost una de două cifre”, subliniază economiştii Băncii Mondiale.

Raportul menţionat mai arată că majorarea datoriilor ţărilor cu venituri medii şi mici a fost mai mare decât creşterea venitului naţional brut (GNI) sau creşterea exporturilor, în condiţiile în care, cu excepţia Chinei, raportul datorie externă-GNI a crescut cu cinci puncte procentuale până la 42% în 2020 iar raportul datorie-export a crescut până la 154% în 2020, de la 126% în 2019.

În acest context, David Malpass a subliniat că este nevoie urgentă de eforturi de restructurare a datoriilor, având în vedere că la finele acestui an expiră Iniţiativa de suspendare a serviciului datoriilor lansată de marile economii din G20, care a oferit o suspendare temporară a plăţii datoriilor.

La rândul său, economistul şef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, a avertizat că provocările cu care se confruntă ţările cu un grad mare de îndatorare ar putea să se înrăutăţească odată cu creştere nivelului dobânzilor. “Factorii de decizie trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unor probleme cu datoriile când condiţiile de pe pieţele financiare vor deveni mai puţin benigne, în special în ţările emergente şi în curs de dezvoltare”, a spus Carmen Reinhart.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)