Update articol:

BCE avertizează asupra intensificării riscurilor legate de protecţionism şi tarifele vamale

bce

Riscurile la adresa economiei mondiale sunt în creştere, deoarece problemele legate de protecţionism şi ameninţarea tarifelor vamale americane mai ridicate afectează încrederea, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene (BCE), publicat joi, transmite Reuters.

Instituţia apreciază că, dacă vor fi implementate toate măsurile cu care ameninţă Washingtonul, taxele vamale medii ale SUA vor ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii cel puţin 50 de ani.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat luna trecută că riscul cel mai “proeminent” îl reprezintă protecţionismul global.

Conform analizei BCE, citate de Agerpres, “efectele directe” ale tarifelor vamale impuse de SUA au fost “limitate” în cazul Uniunii Europene dar “cu siguranţă un război comercial, unde se anunţă tarife vamale şi apoi represalii vor crea un climat în întregime diferit”, a avertizat şeful BCE.

Chiar dacă riscurile externe sunt în creştere, avansul economiei zonei euro pare robust iar indicatorii recenţi arată o expansiune solidă şi extinsă, se arată în raportul Băncii Centrale Europene.

În cel mai recent raport “World Economic Outlook”, publicat în 17 aprilie de Fondul Monetar Internaţional (FMI), prognoza pentru zona euro a fost revizuită în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 2,4% în 2018. Anul viitor, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 2%.

La şedinţa care a avut loc în 26 iulie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER