Update articol:

BERD a făcut investiții record în 2020, ca răspuns la Covid-19

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a răspuns pandemiei coronavirusului cu investiții record de 11 miliarde EUR în 2020 prin 411 proiecte, adresând nevoile urgente ale celor 38 de economii în care investește, arată un comunicat. Aceasta reprezintă o creștere de 10% a investițiilor anuale față de 2019, când Banca a acordat 10,1 miliarde EUR pentru finanțarea a 452 de proiecte.

Președintele BERD, Odile Renaud-Basso, a declarat: „Banca a obținut o performanță impresionantă și și-a îndeplinit promisiunea de a ajuta țările și clienții să facă față impactului economic al pandemiei Covid-19. Investițiile noastre au fost brusc mai mari decât anul anterior și am oferit, de asemenea, sprijin politic pentru a ajuta sectorul privat să treacă peste criză. ”

BERD a fost prima instituție financiară internațională care a adoptat măsuri de urgență pentru a aborda impactul economic al pandemiei în martie anul trecut. S-a axat pe sprijinirea clienților existenți cu furnizarea de lichiditate pe termen scurt și fond de rulment pentru a proteja companiile viabile și pentru a proteja progresele către economii de piață durabile, corecte și deschise în țările în care are operațiuni.

Menținând fluxurile comerciale vitale, BERD a susținut un record de 2.090 tranzacții de finanțare comercială în valoare de 3,3 miliarde EUR în cadrul Programului său de facilitare a comerțului, implicând 90 de bănci emitente și 140 de bănci confirmatoare din 40 de țări din întreaga lume. Exemple de tranzacții includ importul de medicamente din Spania, Turcia și Elveția în Liban, Georgia și Iordania sau exportul de tehnologii de energie solară din Grecia în Spania și Regatul Unit.

În plus față de fondurile proprii, BERD a mobilizat, de asemenea, în mod direct 1,2 miliarde de euro de la co-investitori, într-un moment în care economia globală suferea cea mai severă criză de la Marea Criză din anii 1930. Banca a continuat să își concentreze sprijinul asupra sectorului privat, care a reprezentat 72% din investițiile totale ale BERD anul trecut.

Datorită urgenței abordării crizei Covid-19, în 2020, ponderea investițiilor verzi a scăzut la 29%, după 46% în 2019. Cu toate acestea, în octombrie, Banca și-a reafirmat angajamentul în acest domeniu prin adoptarea unui nou Cadrul strategic, care își propune să facă din BERD o bancă preponderent verde până în 2025.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014