Update articol:

BERD şi BIRD şi-ar pierde ratingul AAA dacă Ucraina ar intra în default, avertizează Fitch

Incapacitatea Ucrainei de a rambursa împrumuturile internţionale pentru dezvoltare ar putea costa două dintre principalele instituţii financiare internaţionale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ratingul lor “AAA”, a avertizat miercuri agenţia de rating Fitch, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Împrumuturile acordate Ucrainei de către instituţiile financiare internaţionale occidentale au crescut semnificativ după debutul invaziei ruseşti, în 2022. La finele anului trecut aceste împrumuturi se situau la o valoare combinată de 25 miliarde de euro şi se aşteaptă să crească semnificativ şi în acest an, pe măsură ce războiul continuă.

“Având în vedere amploarea expunerii lor nete…impactul negativ asupra ratingului ar fi cel mai semnificativ pentru BERD şi BIRD şi cel mai probabil ar duce la o retrogradare limitată, cu o treaptă, a celor două bănci internaţionale”, subliniază Fitch, care în prezent acordă ambelor instituţii un rating de top AAA, într-un raport publicat miercuri.

Retrogradările ar putea fi chiar mai mari dacă împrumuturile acordate Ucrainei vor continua să crească semnificativ, chiar dacă în acest scenariu, Fitch se aşteaptă ca acţionarii celor două bănci să ofere sprijin suplimentar pentru a contracara o parte din impactul negativ.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.