Update articol:

Bloomberg: Directorul Băncii Danske Estonia, din timpul scandalului de spălare de bani, a fost găsit mort

twitter.com
  • Filiala pe care a condus-o – în centrul unui scandal de spălare * Fostul executiv nu fusese suspect în acest caz

Aivar Rehe, fostul șef al filialei Danske Bank din Estonia, a fost găsit mort, după ce a dispărut de acasă luni dimineață, potrivit Bloomberg.

Aivar Rehe, care a fost directorul executiv al filialei Danske în timpul scandalul de spălare de bani de 220 de miliarde de dolari până când a plecat în 2015, a dispărut acum două zile, după ce a plecat din casa din Tallinn. Poliția avertizase deja că cetăţeanul de 56 de ani, care purta un costum de jogging negru la dispariție, s-ar fi sinucis, cel mai probabil.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Estoniei, Kristjan Lukk, a declarat, telefonic, miercuri, că trupul lui Rehe a fost găsit, fără a oferi detalii suplimentare. O declarație va fi oferită în curând, a adăugat el. Conform radioului public local ERR,  cadavrul a fost descoperit în grădina lui Rehe, fiind vorba, probabil, de o sinucidere. Cazul a dominat mass-media din Estonia de când fostul executiv a dispărut.

Cunoscut ca fiind dependent de muncă, Rehe s-a alăturat băncii cu un an înainte de a fi preluată de Danske în 2007, după ce a lucrat la Consiliul fiscal și vamal din Estonia. El nu a fost suspect în investigațiile de spălare și nu s-a aflat în grupul de bancheri estonieni reținuți de poliție anul trecut.

Valdo Poder, șeful operațiunilor Prefecturii Poliției de Nord, a declarat marți seara la ERR, că „acțiunile, situația internă și informațiile pe care le-am adunat de la familia lui Rehe” duc toate la toate posibilitatea sinuciderii.

Sentimentul  responsabilităţii 

Într-un interviu acordat presei în martie, Rehe a spus că, în calitate de CEO al sucursalei estoniene, se simțea în mod natural „responsabil”. “Organismele competente din interiorul și din afara băncii și-au făcut treaba în conformitate cu competenţele lor”, a spus el pentru Postimees.

Danske Bank s-a retras anul acesta din Estonia, la cererea autorităţilor de reglementare. Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari).

Danske este acum ținta a numeroase investigații penale, inclusiv în Danemarca, Estonia și SUA, iar câțiva dintre foștii  executivi ai băncii din Danemarca au avut acuzații penale preliminare împotriva lor, inclusiv fostul CEO al grupului, Thomas Borgen.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2020)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2020)

Comunicat - finalizare proiect BRUA - faza I

COMPA S. A. (CMP) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27.11.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media