Update articol:

Cazul Mafiei Române din Mexic: Peste 30 de persoane sunt investigate, iar procurori şi poliţisti sunt suspectaţi că ar fi furat obiecte la percheziţii de 2 milioane de dolari

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/
  • Banii obținuți din clonarea cardurilor au fost investiți în proprietăți imobiliare, jocuri de noroc și cazinouri sau în paradisuri fiscale

 

Infracțiunile și corupția din spatele grupului infracțional de origine română dedicat clonării cardurilor bancare, care opera în Cancun, Quintana Roo, încep să iasă la iveală, potrivit Animal Politico.

Procuratura Generală (FGR) a inițiat un dosar de investigație împotriva a 15 persoane și 15 companii fantomă, care au format o presupusă rețea de spălare a banilor prin care s-au “spălat” milioane de dolari provenind din fraude în investiții imobiliare și paradisuri fiscale.

Ancheta a început de la plângerea formală pe care Unitatea de Informații Financiare (UIF) a Ministerului Finanțelor a prezentat-o ​​pe 12 februarie, şi care, în plus, va depune o a doua plângere împotriva instituțiilor bancare care au “scurs” lista persoanelor ale căror conturi au fost blocate ca parte a anchetelor. Toate acestea se adaugă unei anchete pe care Parchetul o avea deja deschisă pentru plângerea unei bănci de origine spaniolă cu privire la frauda cu carduri clonate.

La rândul său, FGR a solicitat audieri judecătorilor federali pentru a deschide procese penale împotriva a cel puțin șapte foști procurori și ofițeri de poliție federali care au participat anul trecut la percheziția locuinței omului de afaceri român Florian Tudor, presupus lider al grupului infracțional, pentru că s-au furat mai multe obiecte de valoare.

„Ne confruntăm cu o rețea de corupție pe mai multe niveluri, în care clonarea cardurilor bancare a fost doar începutul. De acolo vin complicitățile cu autoritățile și oficialii de spălare a banilor din sistemul financiar, dar și abuzurile și neregulile înregistrate în ancheta cazului ”, a declarat pentru Animal Político un oficial federal având cunoștințe depline despre acest caz.

Potrivit autorităților, un judecător federal și alți ofițeri ai poliției din Quintana Roo și FGR în sine sunt anchetați și pentru nereguli sau neglijență în acest caz.

Conform Animal Politico, plângerea depusă la 12 februarie de către UIF este îndreptată împotriva a 30 de subiecți, dintre care 15 sunt persoane fizice și 15 sunt persoane juridice (companii), adică firme fantomă.

În iunie 2020, Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad (Mexicanii contra corupției și impunității) (MCCI), împreună cu Organized Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției) (OCCRP) și organizația Quinto Element Lab, au prezentat o anchetă care a dezvăluit că o organizație criminală originară din România a ajuns în Mexic din martie 2014 și s-a răspândit în alte state precum Jalisco și Guanajuato. De atunci și până la mijlocul anului 2019, conform anchetei MCCI, grupul infracțional a sustras aproximativ 1,2 miliarde de dolari prin diferite bancomate de la deținătorii de conturi din diferite țări, potrivit publicației mexicane Animal Politico, preluată de Rador.

Conform MCCI, în 2014, banda românească s-a stabilit în Mexic ca o companie numită Top Life Servicios și a semnat un contract cu banca Multiva pentru instalarea de bancomate în diferite locuri turistice. Prin acele ATM-uri au comis ani de zile furtul de date. Cardurile clonate au fost folosite pentru a retrage bani în alte țări. Pe lângă Mexic, membrii bandei au operat din țări precum Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Japonia și Taiwan.

Obiectivul acestei rețele criminale a fost reintrarea în sistemul financiar a banilor din fraude pentru a le da o fațadă legală. Utilizarea companiilor de tip fantomă, posibil legate de aceeași structură corporativă, a avut scopul de a simula operațiuni care justificau circulația banilor.

Resursele ilicite mari, subliniază UIF, au fost mutate în moduri diferite, uneori cu retrageri sau depozite în numerar, dar și investindu-le în bunuri de lux, imobiliare, pariuri și jocuri de noroc, printre altele. Au fost detectate și transferuri nejustificate în conturi bancare în paradisuri fiscale.

Lista oficială a persoanelor și companiilor anchetate de UIF nu a fost detaliată de autoritatea menționată pentru a nu afecta anchetele. Cu toate acestea, șeful unității menționate, Santiago Nieto, a declarat în diferite declarații că printre cei anchetați, pe lângă cetățenii de origine română, vor fi politicieni și foști oficiali publici mexicani.

O anchetă a ziarului Milenio a dezvăluit săptămâna trecută că printre persoanele implicate în rețeaua criminală se numără deputatul Partidului Verde, José de la Peña Ruiz de Chávez, precum și Jonathan Medina, fost procuror al jurisdicției comune din Quintana Roo. Li se alătură Israel López Salazar și Luis Miguel Zetina, presupuși colaboratori ai lui René Bejarano.

Recent, șeful Unității de Informații Financiare (UIF) din Ministerul Finanțelor, Santiago Nieto, a anunţat că printr-un acord cu cabinetul de securitate națională al guvernului federal, agenția aflată în sarcina sa a blocat conturile a 79 de persoane fizice și juridice de naționalitate mexicană și română, „care se ocupau de clonarea de carduri de credit și de debit în destinațiile turistice”. În zilele care au urmat, au devenit cunoscute unele nume ale persoanelor ale căror conturi au fost blocate. Printre aceste persoane se numără oameni de afaceri și politicieni, potrivit unui document al Trezoreriei, la care Reforma a avut acces. Unii dintre politicienii, oficialii și oamenii de afaceri care apar pe lista UIF sunt: ​​José de la Peña Ruíz de Chávez, deputat local al Q. Roo pentru Partidul Verde; José Luis Jonathan Yong, fost secretar de securitate publică al municipiului Benito Juárez; Jonathan Medina Nava, fost procuror general al statului, și Adrian Nicolae Cosmin, partener al omului de afaceri Florian Tudor.

După ce a aflat aceste informații, Consiliul de Stat al (partidului) PVEM din Quintana Roo a anunțat demiterea lui José de la Peña Ruíz de Chávez, care a fost, de asemenea, coordonator al bancii Partidului Verde și președinte al Comisiei de finanțe în Congresul de stat.

Florian Tudor, zis “Rechinul”, a negat în mai multe rânduri că este parte sau lider al vreunui grup criminal.  A fost arestat la mijlocul anului 2019, în Quintana Roo, și eliberat câteva ore mai târziu, pentru că nu au putut fi aduse probe pentru a fi reținut. 

Tudor a publicat un răspuns pe care FIU i l-a dat în iulie 2020, indicând că nu se află pe lista de suspecţi. Însă, în plus, omul de afaceri a publicat un alt document pe care UIF l-a trimis pe 4 februarie Comisiei Naționale Bancare și a Valorilor Mobiliare pentru a-i anunța blocarea conturilor bancare diferitelor persoane care erau anchetate, iar omul de afaceri român nu apare aici. Ca răspuns la aceste afirmaţii, oficialii FIU au confirmat că vor depune o plângere penală împotriva instituției financiare care este responsabilă pentru scurgerea documentului menționat.

FIU a subliniat că a fost un document confidențial care nu ar fi trebuit să fie divulgat și că a fost doar în posesia CNBV și a băncilor.

Abuzuri confirmate

Pe 28 mai 2020, Animal Político a dezvăluit că procurorii specializați ai FGR în combaterea corupției și afacerilor interne investigau cel puțin 20 de oficiali de  la diferite niveluri din cauza diverselor abuzuri comise în percheziția casei lui Florian Tudor, în mai 2019.

Investigațiile au arătat că, în timpul inspecțiilor menționate, obiecte de valoare din casă au fost furate din seifurile aflate la adresa menționată. În ciuda faptului că inspecția ministerială a avut doar scopul de a localiza posibile arme de foc, se pare că ceasuri și brățări de lux, bijuterii, numerar, documente au fost furate din casă, toate fiind evaluate la cel puțin două milioane de dolari. De asemenea, au fost luate diverse echipamente electronice.

În acest context, FGR a decis acum să deschidă proces penal împotriva a patru foști ofițeri de poliție federali, doi ofițeri de poliție ministeriali și un agent al ministerului public care au participat la respectiva percheziţiei.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022