Update articol:

Rusia spune că a analizat independent tranzacţiile suspecte ale unor oligarhi ruşi, citate în raportul FinCEN, ducând la anchete penale și condamnări

Rusia Sursa foto: pixabay.com

Serviciul de monitorizare financiară a statului rus (Rosfinmonitoring) a anunţat  joi că a analizat în mod independent tranzacțiile suspecte ale unor clienţi ruşi  citate într-o recentă investigație bancară internațională, respectiv ”FinCEN Files”, ducând la anchete penale și condamnări, potrivit AFP.

 

Documentele „FinCEN” arată că nenumărate bănci globale au transferat fonduri ilicite timp de două decenii; Cinci bănci globale au apărut cel mai adesea în documente – HSBC Holdings, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, Standard Chartered și Bank of New York Mellon

 

Ancheta BuzzFeed News și a Consorțiului internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) a concluzionat că transferuri potențial dubioase în valoare de aproximativ 2 trilioane de dolari au avut loc la o serie de bănci internaționale între 1999 și 2017.

Rosfinmonitoring a declarat portalului rus de știri de afaceri RBK că acesta și alte organisme ruse de combatere a spălării au examinat și verificat deja unele dintre cazurile citate în anchetă.

”Faptele enunţate în documentele FinCEN au fost deja verificate în mai multe rânduri, atât de către (serviciile) ruse de informaţii financiare, cât şi de către alţi participanţi la sistemul naţional de luptă împotriva spălării banilor”, a declarat Rosfinmonitoring pentru cotidianul rus RBK.

“Nu toate cazurile citate în cadrul anchetei au fost ilegale”, potrivit Rosfinmonitoring, dar „o serie de astfel de fapte au stat la baza cauzelor penale, iar unele au dus chiar la condamnări”, a declarat Rosfinmonitoring pentru RBK.

Cu toate acestea, instituţia nu a dat exemple, citând legislația rusă.

Miliardar rus și aliat al președintelui Vladimir Putin, Arkady Rotenberg, este numit în dosarele FinCEN, dar a negat utilizarea Barclays Bank pentru spălarea banilor și ocolirea sancțiunilor.

Mai mulți alți oligarhi ruși, inclusiv Oleg Deripaska și Alisher Usmanov, sunt de asemenea numiți în raport și acuzați că au spălat bani pentru a ocoli sancțiunile occidentale.

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING