Update articol:

Cîţu: MFP vrea să împrumute 5 miliarde lei în februarie, dar totul depinde de condiţiile pieţei; suma finală poate să fie mai mare sau mai mică

Cîţu Sursa foto: Facebook

Ministerul Finanţelor a anunţat că are în plan să împrumute 5 miliarde de lei în luna februarie, dar totul depinde de condiţiile pieţei, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică, a anunţat ministrul de resort, Florin Cîţu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a spus: “Transparență 100%!

În luna februarie, MF a anunțat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineînțeles este vorba de o țintă. Totul depinde de condițiile pieței, iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică .

Dar de ce trebuie să se împrumute MF ?

Două motive:

– deficitul bugetar ESTIMAT pentru acest an

– plata împrumuturilor care vin la scadență din anii anteriori.

De aceea eu doresc surplus la buget. Să plătesc imprumturile făcute de socialiști din surplus și să nu fie nevoie să mă împrumut din nou.

Lucrurile sunt simple și mă miră că există confuzie și nu doar la socialiști.

Cum am ajuns aici?

Foarte simplu. Socialiștii de la PSD sunt incompeteneti, iresponsabili și interesați doar de buzunarul propriu, nu de sănătatea economiei.

Au trecut prin parlament două legi cu IMPACT BUGETAR NEGATIV MAJOR- fară surs de finanțare , legea salarizării și legea pensiilor”.

El a menţionat că în fiecare lună de la buget se plătesc: 

– aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votata de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luați de undeva- PSD nu a indicat sursa de finanțare.
– aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Și aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursa de finanțare.
– aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente și bunuri și servicii
– aproximativ 1 miliarde de lei pentru subvenții agricultura în avans

“Se vede clar că avem 4,5 miliarde lei fără acoperire şi banii trebuie luaţi de undeva. PSD, când a trecut legile prin Parlament, le-a lăsat fără sursa de finanţare – subminarea economiei naţionale? Nu există secrete aici. Anunţ la început de an necesarul de finanţare pentru tot anul. La început de lună ţinta pentru luna respectivă. Pieţele ştiu când încerc să împrumut de pe piaţa locală. Ce fac eu diferit? Ţintesc surplus bugetar pe termen mediu. Pieţele au încredere şi ne premiază cu dobânzi mai mici. Doar aşa pot să reduc datoria publică şi implicit sumele împrumutate. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Referitor la acuzaţiile senatorului Daniel Zamfir, Florin Cîţu a spus că Ministerul Finanţelor nu are politică de creditare și nici nu contractează sistematic datorie publică: “Astfel de aberații să nu mai fie enunțate de oficiaili romani, aveți grija ce votați și pe cine trimiteți în Parlament”.

 

Scandal între Daniel Zamfir şi Florin Cîţu: Zamfir – Cîţule, nu scapi! Se strânge laţul; Cîţu: Zamfir, să-ți fie rușine! Limbajul inginerului Zamfir este nedemn pentru orice cetățean, dar mai ales pentru un senator

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii