Update articol:

Cristian Bușu cere în instanță anularea deciziei prin care ASF i-a respins avizarea ca administrator SIF Oltenia

tribunal, proces, justitie sursa Pixabay

Cristian Bușu cere în instanță anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a respins avizarea ca administrator SIF Oltenia. Dosarul a fost înregistrat la începutul acestui an.

Concret, Bușu cere anularea deciziei ASF 1426/03/12/2020. Atunci, Autoritatea a avizat patru administratori SIF Oltenia – Cioaca Sorin Iulian, Trifu Mihai, Andrici Adrian, Matei Codrin, aleși la AGA din 29 octombrie, dar a respins avizarea celui de-al cincilea administrator – Cristian Bușu, care fusese desemnat președinte.

ASF a motivat decizia prin faptul că Cristian Bușu, care era, anterior, vicepreședinte SIF Oltenia, nu a dovedit că înțelege activitatea curentă a companiei și nici cerințele de guvernanță corporativă, în contextul în care a ținut, în aprilie, o AGA paralelă la SIF Oltenia. Reamintim că atunci, unii acționari nu au fost primiți la Adunarea Generală, fiind invocate restricții pe fondul pandemiei, în contextul în care unii acționari votaseră prin corespondență.

ASF a aratat și că Bușu nu îndeplinește condițiile de reputație, fiind urmărit penal, într-un dosar în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Cauzele penale sus-menționate nu privesc acțiuni/inacțiuni sau fapte de natură să producă consecințe juridice asupra emitentului sau în legătură cu emitentul SIF OLTENIA SA și nici în exercitarea atribuțiilor funcțiilor încredințate domnului Bușu Cristian în cadrul SIF OLTENIA SA, neavând implicații la nivel decizional sau de altă natură în cadrul activității societății.

În temeiul art.23 alin.(11) din Constituția României și art.4 alin.(1) din Noul Cod de Procedură Penală, este consacrată prezumţia de nevinovăţie, potrivit careia orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.

Potrivit legii penale, prezumția de nevinovăție este principiul potrivit căruia, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată a priori nevinovată.

Obiectul său principal este acela de a asigura protejarea individului împotriva oricărui arbitrar prin garantarea libertății individuale, stimularea căutării adevărului în activitatea judiciară și evitarea riscurilor care înrădăcinează cu ușurință credința că cel împotriva căruia se exercită o acțiune penală este vinovat. Reglementarile interne sunt întărite de dispozițiile art.48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care statuează prezumția de nevinovăție, garantând dreptul oricărei persoane acuzate de a fi prezumată nevinovată, până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Mai mult, domeniul de aplicare al art.48 sus-menționat este identic cu cel al art.6 alin (2) și (3) din Convenția europeană a Drepturilor Omului, care prevede că orice persoană acuzată de o infracțiune este prezumată nevinovată, până ce vinovăția sa va fi legal stabilită. ”

În AGA din 12 octombrie, acționarii SIF Oltenia au decis revocarea a patru administratori – Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021