Producătorii auto vor pierde venituri de 110 miliarde de dolari din cauza deficitului global de semiconductori
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, citate de Agerpres.
Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.
Cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construirea fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.
Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.
În procesul de construire a fabricilor, TSMC va concura probabil cu Intel Corp şi Samsung Electronics pentru subvenţiile Guvernului american. Administraţia Biden vrea să sprijine cu miliarde de dolari producţia internă de semiconductori, iar firmele străine nu sunt excluse de la planul de subvenţionare.
Intel vrea să construiască două uzine în Arizona, în timp ce Samsung are ca obiectiv o fabrică de 17 miliarde de dolari, pe lângă actuala facilitate din Austin, Texas.
O dezbatere privind modul în care poate fi majorată producţia de cipuri are loc şi în UE. Intel s-a arătat interesată, şeful companiei americane cerând subvenţii de nouă miliarde de dolari pentru o propusă “Eurofab” în timpul călătoriei la Bruxelles de luna trecută.
Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, care susţine proiectul “Eurofab”, a discutat în aprilie şi cu preşedintele subsidiarei europene a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, Maria Marced, dar sursele susţin că rezultatele sunt dezamăgitoare.
Un purtător de cuvânt al TSMC a declarat că firma nu exclude nicio posibilitate, dar că nu există planuri pentru o uzină în in Europa.
Cea mai mare parte a cipurilor TSMC sunt produse în Taiwan, iar compania are facilităţi mai vechi de producţie în China şi în statul american Washington.
TSMC, printre clienţii căreia se află giganţii americani Apple Inc şi Qualcomm Inc, a anunţat recent că intenţionează să investească 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a-şi creşte capacitatea la fabricile unde sunt produse cipuri.
Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Producătorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei de COVID-19 de anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, însă, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea în acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice.
Producătorii auto vor pierde venituri de 110 miliarde de dolari din cauza deficitului global de semiconductori
Producătorii auto vor pierde venituri de 110 miliarde de dolari din cauza deficitului global de semiconductori anul acesta, în creştere faţă de prognoza precedentă de 61 miliarde de dolari, iar criza va afecta producţia a 3,9 milioane de vehicule, se arată într-un raport publicat vineri de firma de consultanţă AlixPartners, transmite Reuters.
Deficitul a arătat necesitatea ca producătorii auto să fie “proactivi” chiar acum şi să creeze pe termen lung “un lanţ de aprovizionare rezilient”, care să evite întreruperile în viitor, apreciază analiştii.
În trecut, companiile auto aveau acorduri directe de furnizare cu producătorii unor anumite materii prime, inclusiv metale preţioase, cum ar fi paladiu şi platina, folosite la sistemele de purificare. O abordare mult mai directă pentru asigurarea metalelor preţioase a fost lansată după dificultăţile de pe piaţă.
Producătorii auto caută acum să-li dezvolte relaţii directe cu producătorii de semiconductori, a explicat Mark Wakefield, de la AlixPartners.
În trecut, companiile auto erau reticente în încheierea unor angajamente pe termen lung pentru a achiziţiona semiconductori sau alte materii prime. Acum, riscul este real. Nu există riscul potenţial de a fi afectată producţia din cauza deficitului de cipuri”, susţine Wakefield.
Separat, Ford Motor a anunţa joi că va reproiecta componentele auto pentru a folosi cipuri mai accesibile, ca răspuns la penuria globală de semiconductori.
Senatorii americani pregătesc o finanţare de 52 de miliarde de dolari pentru producţia de cipuri
Un grup de senatori americani sunt pe punctul de a anunţa vineri o propunere în valoare de 52 de miliarde de dolari care va creşte semnificativ cercetarea şi producţia de semiconductori în SUA pe parcursul următorilor cinci ani, informează Reuters, citând surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, senatorii Mark Kelly, John Cornyn, Mark Warner şi Tom Cotton negociază un acord de compromis cu privire la un set de măsuri destinat stimulării producţiei de semiconductori în SUA, în contextul creşterii producţiei de semiconductori în China şi deficitelor de aprovizionare care afectează în prezent constructorii auto şi alte companii americane.
Finanţarea pentru cipuri ar urma să fie inclusă într-un proiect de lege mai amplu care va fi dezbătut săptămâna viitoare de Senatul SUA, care prevede cheltuieli de peste 110 miliarde de dolari pentru cercetare în domeniul tehnologiilor avansate, astfel încât SUA să poată concura mai bine cu China.
Preşedintele SUA, Joe Biden a făcut şi el un apel pentru o finanţare de 50 de miliarde de dolari destinată impulsionării producţiei şi cercetării în domeniul semiconductorilor.
Susţinătorii finanţării subliniază că în anul 1990 SUA avea o cotă de 37% în producţia de semiconductori şi echipamente microelectronice, în timp ce astăzi doar 12% din semiconductori sunt produşi în SUA.
“Există o nevoie urgentă pentru securitatea noastră economică şi naţională să furnizăm finanţare pentru a implementa rapid aceste programe vitale. Partidul Comunist Chinez investeşte peste 150 de miliarde de dolari în producţia de semiconductori astfel încât să poată controla această tehnologie crucială”, se arată într-un proiect de document consultat de Reuters.
În acest proiect este prevăzută o finanţare de 39 de miliarde de dolari sub formă de stimulente pentru producţie şi cercetare&dezvoltare precum şi 10,5 miliarde de dolari pentru implementarea unor programe precum National Semiconductor Technology Center, National Advanced Packaging Manufacturing Program şi alte proiecte de cercetare&dezvoltare.