Update articol:
The Guardian:

Deutsche Bank ar putea fi acuzată de implicare într-o schemă de spălare a peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia

Deutsche Bank a aflat de operațiunile de spălare de bani de la The Guardian și ziarul german Süddeutsche Zeitung care solicitau comentarii

Deutsche Bank s-ar putea confrunta cu amenzi, procese și o posibilă urmărire penală a “conducerii superioare” din cauza rolului său în schema de spălare a banilor rusești de 20 de miliarde de dolari, potrivit unui raport intern confidențial văzut de The Guardian.

Banca admite că există un risc ridicat ca autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie să înceapă “o acțiune disciplinară semnificativă” împotriva acesteia. Deutsche Bank recunoaște că scandalul a afectat “marca globală” – și este posibil să provoace “reticența clientului”, pierderea încrederii investitorilor și scăderea valorii sale de piață.

Deutsche Bank a fost implicată într-o operațiune vastă de spălare a banilor, denumită “Laundromat Global”, potrivit publicației citate. Acesta arată: “Infractorii ruși, care au legături cu Kremlinul, vechiul KGB și principalul său succesor, FSB, au folosit schema între 2010 și 2014 pentru a transfera bani în sistemul financiar occidental. Sumele implicate ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari, cred detectivii”.

Conform schemei, companii carcasă, de obicei bazate în Marea Britanie, își “împrumutau” bani reciproc. Apoi, companiile dădeau faliment nemaiplătind datoria fictivă mare. Judecători corupți din Moldova au autentificat datoria –  sume miliarde fiind transferate în Moldova și Țările Baltice prin intermediul unei bănci din Letonia.

Deutsche Bank a fost folosită pentru spălarea banilor prin intermediul rețelei sale de bănci corespondente – permițând efectiv plățile ilegale rusești în SUA, Uniunea Europeană și Asia.

Banca nu cunoștea în totalitate înșelătoria, până când The Guardian și Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) au relatat  povestea în martie 2017, se arată în raport. Prima dată, Deutsche Bank a aflat printr-un e-mail de la The Guardian și ziarul german Süddeutsche Zeitung care solicitau comentarii.

“Numai după primirea acestei informații este acum posibil ca Deutsche Bank să înceapă investigații globale”, notează banca.

În situația jenantă, banca a cerut unor  anchetatori interni – Philippe Vollot și Hinrich Völcker – să afle ce a mers prost. Raportul citat de The Guardian a fost prezentat anul trecut în comisia de audit și este marcată “strict confidențială”.

Anchetatorii interni au identificat numeroase “entități cu risc ridicat”. Acestea au inclus 1.244 în SUA, 329 în Marea Britanie și 950 în Germania. Aceste entități au fost responsabile pentru aproape 700.000 de tranzacții, se spune în raport, care implică cel puțin 62 milioane lire în Marea Britanie, 47 milioane dolari SUA și 55 milioane euro în Germania.

Ca parte a investigației sale, Deutsche Bank a trimis 149 de “rapoarte de activitate suspecte” Agenției Naționale de Criminalitate din Londra. O descriere similară a tranzacțiilor potențiale de spălare a banilor a fost făcută autorităților din SUA și din alte părți -fiind raportați 30 de clienți privați și corporativi ai Deutsche Bank. Unii ar fi putut fi “folosiți în necunoștință de cauză”, se spune în raport.

Afacerea este o lovitură suplimentară pentru reputația știrbită a Deutsche Bank, după perchezițiile poliției la sediul său din Frankfurt în legătură cu Panama Papers.

Deutsche este, de asemenea, sub control în Washington pe fondul tranzacțiilor sale financiare cu Donald Trump. La 15 aprilie, democrații din comisiile de servicii financiare au emis o citare, cerând băncii să furnizeze documente despre împrumutul acordat președintelui.

Timp de două decenii, Trump a împrumutat de la Deutsche peste 2 miliarde de dolari. În 2008, el nu a reușit să returneze 45 milioane de dolari și a dat în judecată banca. Divizia de private wealth din New York l-a împrumutat ulterior pe Trump cu încă 300 de milioane de dolari – o mișcare care nu a fost încă explicată pe deplin.

Între 2011 și 2018, banca a plătit 14,5 miliarde de dolari în amenzi, expunerea la bani suspecți din Rusia fiind o temă obișnuită.

Banca este investigată și pentru rolul său în cel mai mare scandal bancar din Europa, care implică Danske Bank din Danemarca. Danske a spălat 200 de miliarde de euro de bani rusești prin intermediul sucursalei sale din Estonia. Deutsche a furnizat servicii de corespondență bancară prin intermediul filialei sale americane.

Deutsche Bank a declarat că nu poate comenta “investigații potențiale sau în curs” sau “orice chestiune privind autoritățile de reglementare”. Acesta a declarat că s-a angajat să ofere “informații adecvate tuturor investigațiilor autorizate”.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera