*”Fabricile Grupului sunt operaționale, iar prioritatea noastră este să continuăm producția”
*”În luna martie, noi am recepționat 234 de camioane cu materie primă și am livrat către clienți 718 camioane de produse finite. Din acestea, 160 de camioane au mers la export, fără întârzieri majore”
*”Avem zece scenarii de acțiune în funcție de evoluția crizei din România”
* ”Poate unii ar fi surprinși să afle că e o parte însemnată de oameni care încă merg la muncă în fiecare zi, care respectă regulile și sunt sănătoși”
Fabricile Grupului Teraplast (TRP) sunt operaționale, iar prioritatea este să continue producția, ne-a spus Dorel Goia, președintele TeraPlast, în cadrul unui interviu.
El ne-a spus: “Tabloul companiilor din Grup nu arată rău deocamdată. Rămânem optimiști și sperăm să nu avem parte de o scădere bruscă.
Avem zece scenarii de acțiune în funcție de evoluția crizei din România, pe care speram să nu fim nevoiți să le facem niciodată. Nimeni nu poate ști ce va urma, dar e mai bine să fim pregătiți. Ne protejăm angajații și luăm măsuri pentru continuitatea business-urilor. Fiecare scenariu e un buget diferit, presupune reduceri graduale de câte 10% și va fi aplicat când și dacă va fi cazul.”
Domnia sa ne-a vorbit despre activitatea companiei, despre măsurile în contextul epidemiei, dar și despre operațiunile pe piața de capital.
***
Teraplast înregistrează în ultima vreme o expansiune a afacerii, prin preluări, rezultate în creștere, dar și un plus de vizibilitate. Care este strategia companiei în continuare, în aceste aspecte? Cum se modifică estimările de buget pentru 2020?
Dorel Goia: În ultimii 30 de ani, TeraPlast a trecut prin mai multe crize și din fiecare a învățat câte ceva.
Nu s-a descurajat niciodată. Compania s-a listat când România trecea printr-o perioadă grea, dar și-a văzut de treabă, a învățat și s-a dezvoltat.
În ultimii 10 ani, a investit peste 100 de milioane de euro. A aplicat o strategie de diversificare și a dezvoltat poziții solide în piață.
Astăzi suntem cel mai mare producător român de materiale de construcții. Intenționăm să fim în continuare.
Tabloul companiilor din Grup nu arată rău deocamdată. Rămânem optimiști și sperăm să nu avem parte de o scădere bruscă.
Avem zece scenarii de acțiune în funcție de evoluția crizei din România, pe care speram să nu fim nevoiți să le facem niciodată. Nimeni nu poate ști ce va urma, dar e mai bine să fim pregătiți. Ne protejăm angajații și luăm măsuri pentru continuitatea business-urilor. Fiecare scenariu e un buget diferit, presupune reduceri graduale de câte 10% și va fi aplicat când și dacă va fi cazul.
E prea devreme să facem estimări ferme. Nu este, însă, prea devreme să luăm măsuri. La noi deja management-ul, voluntar, a propus și agreat reducerea salariilor pentru următoarele două luni.
Vizați extinderea și în alte țări?
Dorel Goia: În acest moment e important să ne concentrăm pe ce putem face aici, în România. Trebuie să nu oprim economia României pentru că vom suferi cu toții.
Momentan din extern ar trebui să ne alegem un model de urmat, dar unul care funcționează, precum cel al Germaniei, nu al Italiei.
Europa și lumea întreagă se vor schimba după această criză. Abia apoi vom putea vedea ce oportunități avem mai departe.
În strategia noastră rămâne în continuare consolidarea poziției regionale. Dacă vor fi oportunități de extindere, vom anunța la momentul potrivit, conform reglementărilor cărora ne supunem.
Ce mecanisme de susținere și promovare a mediului de afaceri vedeți necesare a fi adoptate de autorități?
Dorel Goia: Statul român spune că ne susține. Mulțumim statului român. Este nevoie, însă, și de informații care arată că business-ul funcționează în continuare, care să ne dea puțină speranță.
Noi monitorizăm un parametru pe care îl considerăm foarte important și la care ne raportăm constant: numărul de schimburi. În majoritatea companiilor Grupului TeraPlast se lucrează în 3 schimburi.
În Germania este un parametru de bază. Acolo, cine lucrează sub 1.020 de schimburi pe an înseamnă că are o problemă, fără să fie neapărat dintr-un sector precum siderurgie, petrochimie sau altele. E foarte mult: 3 schimburi timp de 340 de zile din 365. De câte ori se vorbește în România despre asta?
Mi-ar plăcea să văd că statul face și astfel de anunțuri.
În luna martie, noi am recepționat 234 de camioane cu materie primă și am livrat către clienți 718 camioane de produse finite. Din acestea, 160 de camioane au mers la export, fără întârzieri majore.
Am livrat produse către 263 de șantiere din cele circa 700 de șantiere de infrastructură din România.
Sunt doar câteva exemple de informații care pot fi făcute publice, ar putea fi comunicate de autorități și ar arăta că business-urile românești încă merg. Unele mai bine, altele mai puțin bine, dar sunt foarte mulți care încă muncesc.
E nevoie de un model de conduită. Top management-ul Grupului TeraPlast a decis voluntar să își scadă salariile pe timpul stării de urgență cu 30%-50%. Să vedem când citim despre o firmă de stat sau o instituție publică unde se urmează modelul de reducere voluntară a veniturilor în management. Toți trebuie să ajutăm acum.
Trebuie să nu închidem fabricile pentru că le vom redeschide greu. Unora le va lua unu sau doi ani să redeschidă. O parte însemnată de oameni merg și lucrează încă în fabrici, dar în comunicările publice nu li se alocă decât două-trei cuvinte. Nimeni nu spune câți sunt cei care zilnic merg și muncesc.
Nu trebuie oprite șantierele, ci trebuie anunțate noile lucrări pe care Guvernul Orban le are în plan. Așteptăm informații concrete despre aceste lucrări de infrastructură.
Pentru cele pentru care UE plătește 85%, iar statul restul de 25%, ni se spune că plățile se fac, sunt în grafic. Nu vedem, deci, vreo problemă în anunțarea celor care urmează a fi începute.
Dacă ajutorul de stat se concentrează doar pe finanțarea șomajului tehnic, banii vor merge doar în consum. Nu așa ieșim din criză.
Pentru a avea bani, trebuie să generăm bani. E mai înțelept să ajutăm firmele românești să își facă treaba și să reducem impactul sau să plătim ajutoare de șomaj și apoi să ne ia de trei ori mai mult să ne revenim?
Aveți un dialog cu autoritățile? Cum îl caracterizați?
Dorel Goia: Vedem unele discrepanțe între concluziile discuțiilor publice cu mediul de afaceri și măsurile anunțate. Drept urmare, asistăm la nesiguranță și măsuri incomplete.
Situația se schimbă rapid și deja vorbim despre impact puternic pe termen mediu în afaceri. O cercetare recentă arată că 37% din companiile româneşti şi-au întrerupt activitatea şi 20% şi-au restrâns-o. Impactul în venituri bugetare și PIB este uriaș.
Satisticile vin însă de la companii private când statul ar trebui să fie principalul organism care centralizează datele acestea cu ajutorul Direcțiilor de Statistică Județene, prin intermediu INS.
Noi încă de la primele semne de criză am început să monitorizăm zilnic un set de zeci de parametrii printre care numărul de angajați, numărul de concedii și motivul acestora, raportarea rezultatelor la buget, aprovizionare, incidente de plată etc.
După cum spuneam, e nevoie ca autoritățile să își îndrepte atenția și către mesajele care arată că business-ul merge.
Se pot găsi soluții prin care mediul de afaceri să alimenteze o bază de date cu informații care pot fi făcute publice și care oferă o poză la zi față de starea de fapt.
Poate unii ar fi surprinși să afle că e o parte însemnată de oameni care încă merg la muncă în fiecare zi, care respectă regulile și sunt sănătoși. Sau că deși știm că sunt cozi la granițe, camioanele care pleacă la export ajung fără întârzieri majore.
Noi am transmis recomandările de mai sus și reprezentanților autorităților locale când am avut ocazia să interacționăm cu ei. Le transmitem și prin intermediul presei. Participăm la orice discuție în care autoritățile și mediul de afaceri intră în contact.
Nu suntem singurii care cer să nu se închidă fabricile.
Totodată, nu ne întreabă nimeni ce putem produce pentru a elimina importurile. Din păcate, asta este și va rămâne marea problemă a economiei românești.
Ce mesaj aveți pentru antreprenorii din țara noastră?
Dorel Goia: Liderii de business trebuie să ia decizii raționale. Nu trebuie să luăm decizii sub imperiul fricii și al lipsei de informații.
Trebuie să ne protejăm angajații și afacerile pentru că există viață și după criză. Când vom trage linie, cei care au luat măsuri incomode, dar necesare, vor fi în vârful clasamentului.
Pentru a trece peste criză trebuie să ne alegem un model. Le-aș recomanda să aleagă un model precum Germania pe care să îl urmeze și îmbunătățească.
Cum vă impactează situația actuală, în care țara este în stare de urgență ca urmare a epidemiei de coronavirus? Luați în considerare reducerea numărului de angajati?
Dorel Goia: Criza din 2008 a afectat puternic sectorul construcțiilor. De data aceasta, companiile din construcții au capacitatea de a sprijini economia țării. Important e să existe susținere, investiții publice și să nu se închidă șantierele.
Noi preluăm comenzi și le onorăm la termen. Probleme apar la încasări. Situația se schimbă atât de rapid, încât starea de astăzi poate cere ajustări mâine. De aceea este foarte important să nu fii prins nepregătit, iar noi am luat măsuri în acest sens.
Spațiul public e dominat de impredictibilitate. Monitorizăm situația și acționăm în funcție de ce e necesar pentru continuitatea activității.
Care sunt măsurile pe care le-ați luat în contextul coronavirus?
Dorel Goia: Avem o Comisie de Analiză responsabilă de măsurile implementate și ne-am asigurat, încă de la început, că ne protejăm angajații.
Ne concentrăm și pe continuitatea business-urilor grupului. E responsabilitatea noastră față de angajați, acționari și parteneri.
La nivelul comunităților, am donat anumite sume spitalelor din Bistrița, Băicoi și Leskovac (Serbia).
Cum lucrați în această perioadă?
Dorel Goia: Fabricile Grupului sunt operaționale, iar prioritatea noastră este să continuăm producția.
Cei cărora activitatea le permite sau au copii acasă, lucrează de acasă. Există proceduri speciale atât pentru protejarea sănătății angajaților, cât și pentru interacțiunea cu persoane din exterior.
Producția urmează un plan operațional, iar logistica se asigură că fluxurile de aprovizionare și livrare se desfășoară în parametrii.
Cât rezistă Grupul în condițiile de izolare impuse de autorități?
Dorel Goia: Grupul are în spate o tradiție de peste 120 de ani și a trecut prin 2 războaie și multe crize. Are capacitatea de a se reinventa.
Avem o echipă extrem de dedicată, pregătită să facă față provocărilor și mai multe scenarii pe care le luăm în calcul. Găsim soluții de adaptare și ne păstrăm calmul.
Cum caracterizați relația cu investitorii de pe piața de capital?
Dorel Goia: Piața de capital, momentan, acționează pe fond emoțional.
Noi abordăm o atitudine calmă și rațională. Echipa Grupului este aici pentru orice întrebări din partea celor interesați, fie acționari, fie potențiali investitori.
În același timp, ne păstrăm promisiunea de a fi transparenți indiferent de timpuri.
Pentru noi este foarte important să păstrăm încrederea acționarilor, iar asta se câștigă prin fapte, prin respectarea promisiunilor și încredere reciprocă.
Ne-am luat angajamentul de a le aduce plus-valoare și a lucra în interesul lor. Asta am făcut și continuăm să facem.
Am demonstrat de-al lungul timpului că avem resurse și know-how.
Intentionați să folosiți piața de capital pentru finanțare – obligațiuni sau majorare de capital?
Dorel Goia: Utilizăm frecvent mecanismele pieței de capital în funcție de obiectivele de dezvoltare pe care le avem. De curând am anunțat majorarea de capital social prin acordarea de 10 acțiuni gratuite la 33 deținute.
Intentionați să vă modificați deținerea la Teraplast, pe termen mediu/lung? În ce sens?
Dorel Goia: Nu intenționez să îmi modific deținerea în TeraPlast.
În ce companii ați mai investit, personal, pe piața de capital? Investiți și în străinatate?
Dorel Goia: Cred în strategia de a „nu-ți pune toate ouăle în același coș”. Sunt implicat și în alte business-uri la nivelul mediului de afaceri românesc.
Ce așteptări aveți, după promovarea BVB la statutul de piață emergentă?
Dorel Goia: Piața de capital din România are potențial foarte mare. Suntem pe cale să fim incluși în indicii FTSE Russel de piețe emergente, la revizuirea din septembrie 2020.
Acum, cu atât mai mult, toți reprezentanții de pe piața de capital trebuie să dea dovadă de maturitate.
Mi-ar plăcea să văd mai multe companii listate, mai mulți investitori. Poate și un apetit de investiții sporit din partea fondurilor de investiții.
Aveți o țintă privind includerea Teraplast în indicii agențiilor importante?
Dorel Goia: Prioritatea noastră e să servim interesele acționarilor noștri și să fim o companie atractivă pentru potențialii investitori. Ne îmbunătățim continuu din acest punct de vedere.
În luna martie, acțiunile TeraPlast au fost incluse în indicele principal BET. Pentru noi e o dovadă că eforturile noastre sunt apreciate.