Update articol:

EXCLUSIV: Dragoș Bîlteanu și Najib El Lakis, foștii șefi ai SIF Banat Crișana, și-au recunoscut vinovăția în dosarul penal

sursa Pixabay

Dragoș Bîlteanu, fost președinte SIF Banat Crișana (SIF1), și Najib El Lakis, fost vicepreședinte SIF1, au făcut un acord de recunoaștere a vinovăției, în dosarul penal instrumentat de DIICOT, început în 2014, potrivit Tribunalului București, care va judeca speța pe 22 noiembrie.

Cazul a ajuns la Tribunal, după ce Curtea de Apel, sesizată inițial pe 15 octombrie, și-a declinat competența, în ședința din 24 octombrie.

Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au stat în arest preventiv din decembrie 2014 până în aprilie 2015, după care au trecut în arest la domiciliu și ulterior în control judiciar.

Procurorii DIICOT i-au acuzat pe cei doi de delapidare, spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, spunând că aceştia ar fi produs un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro.

La izbucnirea scandalului, Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a retras avizele pentru funcţiile de administratori la SIF1.

Procurorii DIICOT au susţinut că cei doi deţineau concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%), în condițiile în care pragul limită de deținere la SIF-uri este de 5%.

Între timp, aceste companii și-au redus participația în SIF1.

Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, sesizarea instanţei cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei presupune că inculpații pot sa recunoască numai anumite fapte: “Art. 483

Sesizarea instanţei cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei

(1) După încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală.

(2) În situaţia în care se încheie acordul numai cu privire la unele dintre fapte sau numai cu privire la unii dintre inculpaţi, iar pentru celelalte fapte sau inculpaţi se dispune trimiterea în judecată, sesizarea instanţei se face separat. Procurorul înaintează instanţei numai actele de urmărire penală care se referă la faptele şi persoanele care au făcut obiectul acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

(3) În cazul în care sunt incidente dispoziţiile art. 23 alin. (1), procurorul înaintează instanţei acordul de recunoaştere a vinovăţiei însoţit de tranzacţie sau de acordul de mediere”.

 

 

BVBStiri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA

COMELF S.A. (CMF) (04/03/2021)

Convocare AGAO 15 Aprilie 2021