- 1 leu pe care statul l-a garantat, prin programul IMM Invest, a produs contribuții, taxe și impozite de 12 RON
Un leu pe care statul l-a garantat, prin programul IMM Invest, a produs contribuții, taxe și impozite de 12 RON, numai în 2023 impactul fiscal fiind de 105 miliarde de lei, a spus Dumitru Nancu, director general FNGCIMM, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM 2025, organizat de Financial Intelligence, pe 11 februarie. Potrivit domniei sale, firmele care au beneficiat, în perioada 2020-2023, de IMM Invest și-au crescut cifra de afaceri cu 60%.
Domnia sa a prezentat instrumentele financiare pentru finanțarea proiectelor de investiții sustenabile.
Dumitru Nancu a spus: “În cei 22 de ani de activitate, am ajuns la 500.000 de garanții acordate mediului de afaceri, finanțarea acordată de instituțiile financiare fiind de 200 de miliarde de lei.”
Domnia sa a pus această activitate de garantare în special pe seama programului IMM Invest: ”Dacă vorbim despre sustenabilitate, trebuie să subliniem că, la nivel european, sunt 24 de milioane de IMM-uri, respectiv 99% din întreprinderile europene, care angajează două treimi din forța de muncă. Aceste întreprinderi mici și mijlocii, la nivel european, creează jumătate din valoarea adăugată a întreprinderilor non-financiare. Deci, când vorbim de sustenabilitate nu putem să nu ne referim la aceste instrumente financiare.
În 2020, știți foarte bine contextul mondial, patru luni de zile economia a fost închisă. Atunci a fost gândit primul instrument financiar pentru întreprinderi mici și mijlocii. Pe 16 aprilie, România a avut comunicarea Comisiei Europene de aprobare a acestui instrument financiar. Acesta s-a închis pe 24 iunie 2024, cu următoarele rezultate: avem 100.000 de IMM-uri care au beneficiat de acest program. Practic, am acordat, în 4 ani, de 10 ori mai multe garanții decât în ultimii 10 ani. 74 de miliarde de lei a fost cea mai mare infuzie de capital pe care cele 21 de instituții financiar-bancare au oferit-o mediului de afaceri, 105 miliarde de lei a fost impactul fiscal direct și indirect numai în 2023.
Am făcut un studiu pe cei 4 ani ai programului IMM Invest: practic, 1 leu pe care statul l-a garantat a produs contribuții, taxe și impozite de 12 RON. Numai în 2023 avem un impact fiscal de 105 miliarde de RON, 85% sau dus în risk capital, în acele credite revolving care au finanțat 500.000 de locuri de muncă și au creat 51 de mii de locuri de muncă noi, în trei ani de zile.
Este de remarcat faptul că firmele care au beneficiat de IMM Invest, în perioada 2020-2023, și-au crescut cifra de afaceri cu 60%.”
Conform domnului Nancu, în această perioadă de criză – pandemică, geopolitică – cifra de afaceri cumulată a firmelor beneficiare de IMM Invest a crescut, de la 315 miliarde lei, în 2020, la 505 miliarde lei, în 2023, potrivit unui studiu pe care Fondul Național de Garantare și Coface l-au făcut pe impactul fiscal. Profitul net consolidat a avut o creștere de 88%, de la 24 de miliarde de lei, în 2020, la 45 miliarde lei în 2023, a mai spus Dumitru Nancu: “Am avut un impact fiscal direct de 55 miliarde lei, dar sustenabilitatea instrumentului financiar este arătată de impactul fiscal indirect, pentru că 85% din total credite de 75 de miliarde au fost acordate pentru capitalul de lucru, unde se plătesc taxe, impozite și contribuții, și ce este important, facturile la furnizor. Practic, am avut un impact fiscal indirect, doar în 2023, de 105 de miliarde lei.
În 2020, pentru noi a fost esențial acest instrument financiar în care să asigurăm capitalizarea economiei românești. Diferența față de 2009, când am avut acea criză financiară, a fost faptul că, atunci, creditul pentru companii a fost brusc închis, iar în 2020 alături de tot sistemul financiar-bancar care a sprijinit economia românească, s-a reușit finanțarea a economiei cu 74 de miliarde de lei.”
Dumitru Nancu a spus și ce urmează din perspectiva FNGCIMM: „Fondul Național de Garantare este a 16-a instituție financiară din Europa și singurul fond de garantare care a semnat acordul de finanțare pe Invest EU, vorbim despre planul Juncker – cel mai mare plan de investiții din Europa.
În luna februarie, vom depune primul call, sunt aproape 22,3 miliarde de euro garanții europene, iar partea de dobânzi, cum le spun eu – costuri conexe, pentru că, pe lângă dobândă mai avem și inflație, vor fi granturi acordate din fonduri europene.
Suntem singura instituție financiară care am semnat deja două acorduri pe instrumente financiare de tip garanție de portofoliu combinat cu grant, finanțate din programe europene. Vorbim de întreprinderi sociale, cu un buget de 99 de milioane de euro – alocație nerambursabilă. Vor fi credite cu dobândă subvenționată acordate întreprinderilor sociale, un domeniu nou.
Noi sperăm să începem acest program în cel de-al doilea trimestru.
Am introdus, pentru prima dată, garanția portofoliu, vom mandata instituția bancară să acorde în numele și în contul nostru garanția europeană gestionată de Fondul Național de Garantare și grantul la fel, noi vom face doar monitorizare a ajutorului de stat.
Al doilea instrument financiar de tip garanție de portofoliu combinat cu grant este PoCIDIF. Pentru mine, reprezintă cel mai important produs. Aici, vom avea credite de două milioane de euro și ajutorul de stat va fi de până la 300 de mii de euro, pentru a nu mai notifica Comisia pe schemă de minimis. Ne-am gândit la credite pe șapte ani de zile cu garanție europeană – va fi combinată 65% garanție europeană și 25% contribuția noastră din capitalurile noastre proprii. (…)
PoCIDIF va fi doar pentru IMM-uri, ne gândim să dăm și o componentă de grant, adică acea prima de îndeplinire a indicatorilor-cheie de performanță pe care i-am prezentat mai devreme – creșterea cifrei de afaceri, creșterea locurilor de muncă. Va fi un credit maxim de două milioane de euro combinat grant, acea primă plus accesorii finanțate din fonduri europene.”
Am semnat cu toate cele opt ADR-uri, știți foarte bine, pe perioada 2021-2027, ADR-urile au devenit autorități de management și am identificat la fiecare regiune de dezvoltare câte un instrument financiar și pentru IMM-urile din acele regiuni de dezvoltare avem alocate instrumente financiare finanțate din fonduri europene.
Noi sperăm ca, la începutul de la celui de-al doilea trimestru, să dăm drumul la aceste programe.”