Update articol:

Engie va prelua o reţea de gazoducte în Brazilia

Un consorţiu condus de compania franceză de utilităţi Engie a câştigat licitaţia pentru preluarea Transportadora Associada de Gas SA (TAG), care deţine 4.500 de kilometri de gazoducte, de la gigantul energetic brazilian Petrobras, cu o ofertă de 8,6 miliarde de dolari, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Tranzacţia va ajuta Engie să se extindă într-un sector aflat în creştere rapidă, în timp ce Petrobras îşi va reduce datoria.
Luni, Engie a anunţat succesul ofertei sale de a achiziţiona 90% din TAG, printr-un consorţiu din care mai face parte Caisse de Dépôt et Placement du Québec (CDPQ) din Canada. 
Petrobras, compania braziliană controlată de stat, va păstra o participaţie de 10% în reţeaua de gazoducte TAG.
„Achiziţionarea TAG este o tranzacţie majoră pentru Engie în Brazilia, o piaţă cheie pentru grup, unde suntem prezenţi de 23 de ani”, a afirmat directorul general Isabelle Kocher.
Tranzacţia face parte din programul de vânzare a unor active în valoare de 21 de miliarde de dolari, în perioada 2017 – 2019, deoarece Petrobras vrea să-şi reducă datoria record de 95 de miliarde de dolari – cea mai mare din industria globală a petrolului.
Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulţi jucători locali scoţându-şi activele la vânzare pentru a-şi reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării. 
Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.