Update articol:

Exclusiv Reuters: Venezuela transferă banii din vânzările de petrol către Gazprombank

Compania de petrol din Venezuela, PDVSA, deţinută de stat,  îşi anunţă clienții firmelor joint venture în care este implicată să depună banii din venituri din vânzările de petrol într-un cont deschis recent la banca rusă Gazprombank AO, potrivit unor surse și a unui document intern consultat de Reuters.

Mişcarea PDVSA vine după ce Statele Unite au impus sancțiuni financiare dure pe 28 ianuarie, menite să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la veniturile din petrol ale țării.

Fanii liderului opoziției din Venezuela și președintele interimar auto-proclamat Juan Guaido au declarat recent că va fi înființat un fond pentru a accepta veniturile obținute din vânzarea petrolului venezuelean. Statele Unite și zeci de alte țări l-au recunoscut pe Guaido ca fiind șeful statului legitim al Venezuelei. Maduro l-a denunțat pe Guaido ca fiind o marionetă a SUA, care încearcă să dea o lovitură de stat.

PDVSA a început, de asemenea, să-și preseze partenerii săi străini care dețin participații în joint venture-urile din regiunea Orinoco Belt pentru a decide în mod oficial dacă vor continua cu proiectele în zonă, potrivit surselor citate de Reuters. Partenerii din joint venture includ Equinor ASA din Norvegia, Chevron Corp din SUA și Total Franţa.

“Vrem să vă informăm despre noile instrucțiuni bancare pentru a efectua plăți în dolari americani sau în euro”, a scris vicepreședintele financiar al PDVSA, Fernando De Quintal, într-o scrisoare datată 8 februarie către unitatea PDVSA care supraveghează participaţiile sale în comun.

Chiar și după o primă rundă de sancțiuni financiare în 2017, societățile mixte PDVSA au reușit să mențină conturi bancare în Statele Unite și Europa pentru a primi venituri din vânzările de petrol. De asemenea, au folosit bănci corespondente din Statele Unite și Europa pentru a transfera bani în conturile PDVSA din China.

PDVSA şi-a informat clienții cu privire la noile instrucțiuni bancare și a început să își transfere conturile societăților mixte, care pot exporta separat țiței. Decizia a fost luată pe fondul tensiunilor cu unii dintre partenerii săi, care şi-au retras angajații din Caracas, din cauza sancțiunile SUA impuse în ianuarie.

Astfel, companiilor petroliere din SUA care lucrează în Venezuela, printre care Chevron și companiile de servicii petroliere Halliburton Co, Baker Hughes și Schlumberger NV ale General Electric Co li s-a dat termen limită pentru oprirea tuturor operațiunilor din țara sud-americană.

Uniunea Europeană a încurajat țările membre să recunoască un nou guvern temporar, condus de Guaido, până se pot organiza noi alegeri. Europa a afirmat, de asemenea, că ar putea impune sancțiuni financiare pentru ca Maduro să nu aibă acces la veniturile din petrol.

În timpul lui Maduro, Venezuela a intrat în colaps economic, în condiţiile în care aceasta este foarte bogată în petrol, lăsând mulţi cetăţeni  subnutriți și fără  medicamente şi provocând exodul a aproximativ 3 milioane de venezueleni.

Sancțiunile menite să-l priveze pe Maduro de veniturile din petrol au lăsat multe petroliere încărcate pe coastele Venezuelei care nu au fost descărcate de clienții PDVSA din cauza problemelor legate de plăți.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului