Update articol:

Fed se pregătește să aprobe o creștere cu un sfert de punct a dobânzii săptămâna viitoare, în ciuda turbulențelor pieței

FED

Chiar și cu turbulențele din industria bancară și incertitudinea care urmează, Rezerva Federală din SUA (FED) va aproba probabil o creștere cu un sfert de punct procentual a ratei dobânzii săptămâna viitoare, potrivit evaluărilor de pe piață și mai multor experți de pe Wall Street, scrie CNBC.

În ultimele două săptămâni, așteptările privind dobânzile au evoluat rapid, variind de la o creștere de jumătate de punct până la menținerea liniei și chiar, la un moment dat, s-a vorbit despre posibilitatea ca Fed  să reducă ratele.

Cu toate acestea, a apărut un consens că președintele Fed, Jerome Powell, și colegii săi bancheri centrali vor dori să semnaleze că, deși sunt la curent cu revoltele din sectorul financiar, este important să continue lupta pentru reducerea inflației.

Probabil că asta va lua forma unei creșteri de 0,25 puncte procentuale sau 25 de puncte de bază, însoțită de asigurări că nu există o cale prestabilită înainte. Perspectiva s-ar putea schimba în funcție de comportamentul pieței în zilele următoare, dar indicația este ca Fed să urce dobânda.

„Trebuie să facă ceva, altfel își pierd credibilitatea”, a spus Doug Roberts, fondator și strateg șef de investiții la Channel Capital Research. „Ei vor  25 puncte, iar asta trimite un mesaj. Dar va depinde într-adevăr de comentariile de după, ceea ce spune Powell în public… Nu cred că va face schimbarea de 180 de grade despre care vorbește toată lumea.”

Piețele sunt în mare măsură de acord că Fed va crește dobânda.

Începând de vineri după-amiază, a existat o șansă de aproximativ 75% pentru o creștere cu un sfert de punct, conform datelor CME Group folosind contracte futures cu fonduri Fed ca ghid. Ceilalți 25% se aflau în tabăra interzisă, anticipând că factorii de decizie politică ar putea face un pas înapoi de la campania agresivă de înăsprire care a început cu puțin peste un an în urmă.

Goldman Sachs este unul dintre cei mai cunoscuți prognozatori care nu observă nicio modificare a ratelor dobânzilor, deoarece se așteaptă ca bancherii centrali în general „să adopte o atitudine mai precaută pe termen scurt pentru a evita agravarea temerilor de pe piață cu privire la un stres bancar suplimentar”.

Oricare ar fi direcția Fed, este probabil să se confrunte cu critici.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023