Update articol:

Florian Ciolacu, Clubul Fermierilor Români: Cele mai recente rapoarte ale Curții Europene de Audit semnalează România pe lista țărilor supuse deșertificării

Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani

Interviu cu Florian Ciolacu, director executiv, Clubul Fermierilor Români

Care este stadiul sistemului de irigații în România?

Florian Ciolacu: Competitivitatea afacerilor agricole specifică fermierilor din România este pusă în pericol din cauza lipsei unei infrastructurii la nivelul amenajărilor hidroameliorative, care include printre altele și zona de irigații. Investițiile efectuate din bugetul public prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sunt total insuficiente și nu pot genera un impact pozitiv asupra sustenabilității și creșterii randamentelor fermelor din țara noastră. Mai mult, nu există o viziune integrată multi partită Guvern – Parlament – Fermieri pentru planificarea utilizării resurselor apă – sol pentru agricultură și mediu, în condițiile în care schimbările climatice sunt efectiv vizibile, cu impact asupra performanței agricole.

Cele mai recente rapoarte ale Curții Europene de Audit semnalează România pe lista țărilor supuse deșertificării: în regiunile Dobrogea și Oltenia există terenuri care sunt supuse deșertificării, iar antreprenorii din aceste zone încearcă în fiecare an să-și gestioneze cât mai optim activitățile agricole pentru a putea fi solvabili în cadrul următorului exercițiu financiar.

Care este șansa de relansare a sistemului de irigații?

Florian Ciolacu: Programul Național de Redresare și Reziliență a reprezentat una dintre cele mai mari șanse pe care fermierii din România au avut-o privind refacerea sistemului de irigații în ultimii 30 de ani. Eșecul includerii marelui program de modernizare și extindere a sistemului de irigații și desecare în PNRR trebuie să ne îngrijoreze serios, nu doar pentru că aveam șansa unei investiții majore, unitare, într-o abordare integrată agricultură-mediu-digitalizare, dar și în raport cu noile mari constrângeri privind resursele apă-sol rezultate din aplicarea Pactului ecologic European, a Strategiei privind Biodiversitatea.

În acest context, trebuie să identificăm în acest parteneriat Guvern-Fermieri alte soluții financiare, care să răspundă cerințelor europene pentru zona de mediu și climă, într-un sistem integrat digitalizat, care să permită dezvoltarea de îmbunătățiri ecosistemice și funciare la cele mai înalte standarde.  Este motivul pentru care Clubul Fermierilor Români a propus Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale un proiect care vizează o Strategie națională de gestionare integrată a apei și a solului în agricultură, cu implementarea treptată a mai multor proiecte locale.

Ce alte fonduri se pot obține pentru sistemul de irigații în afară de PNRR?

Florian Ciolacu: Propunerea Clubului, Strategia națională de gestionare integrată a apei pentru agricultură, vizează pentru implementare mai multe fonduri, precum bugetul de stat, investiții din partea fermierilor locali pentru fiecare regiune în parte sau chiar anumite creditări pe termen mediu și lung, care să permită creșterea competitivității afacerilor agricole românești. Considerăm că realizarea acestor investiții ar contribui la creșterea aportului fermierilor la bugetul statului, ar echilibra balanța comercială și ar permite României să dețină un echilibru privind securitatea și siguranța alimentară, un subiect din ce în ce mai vehiculat în ultima perioadă.

De ce credeți că nu a fost inclusă finanțarea pentru sistemul național de irigații în PNRR?

Florian Ciolacu: Ceea ce știm cu siguranță este acceptarea unor investiții în cadrul sistemelor de desecare-drenaj, acolo unde Clubul Fermierilor Români a realizat anul trecut un studiu în acest sens pentru zona de Vest a țării, care să permită fermierilor din această  regiune să-și poată realiza activitatea agricolă în situații optime, fără a influența o posibilă degradare a solului sau alte efecte negative care ar contribui la diminuarea competivității afacerilor acestora.

Invit pe toți cei care sunt interesați să citească atent concluziile studiului realizat de Club împreună cu USAMVB din Timișoara, pentru a înțelege urgența investițiilor în desecare, gravitatea abandonului efectiv al infrastructurii de desecare – drenaj în ultimii 30 de ani, riscurile majore pe care trebuie să ni le asumăm prin ignorarea impactului de mediu, performanță agricolă, sol și biodiversitate.

Avem speranța că proiectul propus de organizația noastră, care vizează dezvoltarea amenajărilor hidroameliorative conform cerințelor europene actuale pentru zona de mediu și climă, va putea fi implementat în perioada următoare, cu sprijinul autorităților, centrelor universitare naționale și fermierilor locali.

Mai multe informații despre ”Strategia națională de gestiune integrată a apei pentru agricultură” propusă de Clubul Fermierilor Români pot fi citite aici: https://cfro.ro/clubul-propune-elaborarea-si-aplicarea-unei-strategii-nationale-de-gestiune-integrata-a-apei-pentru-agricultura/

***

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a Clubului. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii.

Clubul Fermerilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)