Update articol:

“Franţa nu luptă împotriva islamului”, răspunde Macron după un articol în Financial Times

Sursa foto: facebook.com/EmmanuelMacron

Emmanuel Macron a publicat miercuri seară în prestigiosul cotidian britanic Financial Times un răspuns explicând că “Franţa luptă împotriva separatismului islamist, niciodată contra islamului”, în urma unui articol publicat luni, dar de atunci retras de pe site, notează France Presse, potrivit Agerpres.

Într-o lungă “scrisoare către editor”, publicată şi pe site-ul Palatului Elysee, preşedintele francez îşi exprimă indignarea faţă de un articol în care el spune că este “acuzat că stigmatizează musulmanii francezi în scopuri electorale; mai rău, întreţine un climat de teamă şi suspiciune faţă de ei”.

“Nu voi lăsa pe nimeni să spună că Franţa, statul, cultivă rasismul împotriva musulmanilor”, insistă el, estimând că cuvintele sale au fost denaturate.

La fel ca la canalul qatariot Al-Jazeera săptămâna trecută, preşedintele francez vrea să explice dincolo de graniţele Franţei că lupta sa împotriva “separatismului islamist” nu este împotriva islamului, în timp ce musulmanii din mai multe ţări au reacţionat furios la cuvintele sale, cu un apel la boicotul produselor franceze.

După ce a amintit seria de atentate care au lovit Franţa de la masacrul Charlie Hebdo din 2015 şi care au făcut 300 de morţi, Emmanuel Macron explică faptul că Franţa este atacată pentru valorile sale, laicitate, libertatea de exprimare şi că ea “nu va renunţa la nimic”.

Dar el expune în detaliu şi cazurile de “separatism” islamist, considerându-le un “teren de vocaţii teroriste”.

El evocă astfel “sute de indivizi radicalizaţi”, de care lumea se teme că “în orice moment, vor lua un cuţit şi vor merge să-i omoare pe francezi”.

“În unele cartiere, precum şi pe internet, grupuri legate de islamul radical îi învaţă pe copiii Franţei să urască Republica şi fac apel la nerespectarea legilor”.

“Nu mă credeţi ? Citiţi (…) apelurile la ură difuzate în numele unui islam deturnat pe reţelele sociale care au condus în cele din urmă la moartea profesorului Samuel Paty acum câteva zile. Mergeţi să vizitaţi cartierele în care fete de trei sau patru ani poartă voalul complet şi (sunt) crescute într-un proiect de ură contra valorilor Franţei”, declară el.

“Acesta este lucrul împotriva căruia intenţionează Franţa să lupte astăzi”, dar “niciodată împotriva islamului”. “Împotriva obscurantismului, fanatismului, extremismului violent. Niciodată împotriva unei religii. Spunem: +nu la noi acasă!+”, insistă Macron.

“Este dreptul nostru cel mai strict ca naţiune suverană”, “nu avem nevoie de articole de ziar care încearcă să ne divizeze”, conchide el.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL