Update articol:

Grecia a raportat primul caz suspect de variola maimuţei

Atena Grecia

Un prim caz suspect de variolă a maimuței (monkey pox, în franceză) a fost depistat în Grecia, la un turist englez, a anunțat sâmbătă organizația greacă de sănătate publică, potrivit lefigaro.fr.

Cetățeanul englez și partenerul său de călătorie au fost transferați la spital într-o cameră de izolare, a anunțat organismul grec într-un comunicat. Analizele de laborator ar trebui să confirme acest caz până luni.

Mai multe țări occidentale, inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania și Suedia au identificat cazuri.

Variola maimuței sau „ortopoxviroza simiană” este o boală rară al cărei agent patogen poate fi transmis de la animale la om și invers. Simptomele ei se aseamănă cu cele observate în trecut la bolnavii de variola: febră, cefalee, dureri musculare, dorsale, în primele cinci zile. Apoi apar erupții cutanate, leziuni, pustule și în final cruste.

Nu există tratament pentru această boală care, în general, se vindecă spontan și ale cărei simptome durează între 14 și 21 de zile.

Cazurile severe apar mai frecvent la copii și sunt legate de gradul de expunere la virus, de starea medicală a pacientului și de severitatea complicațiilor. Potrivit datelor, rata mortalităţii ar putea varia enorm, dar a rămas sub 10% în toate cazurile documentate, în principal la copiii mici.

Transmiterea de la om la om poate rezulta din contactul apropiat cu secrețiile tractului respirator infectat, cu leziuni ale pielii unui subiect infectat sau cu obiecte contaminate recent cu fluide corporale sau materiale provenite din leziunile pacientului.

Cele mai recente cazuri din țările occidentale au fost în rândul bărbaților care întrețin sex cu bărbați, a declarat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a declarat că dorește să facă lumină asupra transmiterii virusului, în special în cadrul comunității homosexuale.