Grupul Bursei de Valori București raportează o pierdere de 1,19 milioane lei, în trimestrul I, față de un profit de 2,96 milioane lei, în T1 2024, potrivit raportului publicat azi.
Veniturile operaționale consolidate realizate în trimestrul 1 din 2025 sunt în valoare de 16,53 milioane lei, scădere de 4% influențate de evoluția segmentului tranzacționare și acoperită, în mare parte, de creșterea de 8% a veniturilor segmentului post-tranzacționare.
Veniturile aferente segmentului post-tranzacționare/decontare (DC) în T1 2025 au înregistrat un avans de 2% sau 134 mii lei, pe fondul veniturilor din admitere și menținere participanți cu 15% mai mari, ca urmare a creșterii veniturilor din comisionul de menținere a calității de participant – componenta procentuală, care au acoperit scăderea de 31% a veniturilor din decontare pe fondul scăderii veniturilor din decontarea tranzacțiilor OTC.
Veniturile din decontarea operațiunilor T2S au crescut cu aproximativ 93%, însă acestea dețin o pondere mică în totalul veniturilor operaționale ale DC, respectiv 6%.
Acest segment reprezintă 67% din veniturile operaționale ale DC.
Veniturile aferente segmentului registru (DC), au crescut cu aproximativ 20% față de valoarea înregistrată în anul T1 2024, influențate de avansul veniturilor din operațiuni prestate pentru emitenții de instrumente financiare cu aproximativ 8%, impact al creșterii unor tarife, inclusiv a tarifului de menținere pentru emitenți, dar și în urmă unor operațiuni de tip one-off.
Acest segment reprezintă 33% din veniturile operaționale ale DC.
Cheltuielile operaționale consolidate efectuate în primul trimestru din 2025, au înregistrat o creștere de 19% sau 2,84 milioane lei față de T1 2024 până la valoarea de 17,84 milioane lei, determinată de:
– Creșterea cu 3,3 milioane lei a cheltuielilor operaționale ale CCP.RO comparativ cu perioada precedentă urmare a noilor cheltuieli efectuate în procesul de autorizare și implementare a contrapărții centrale locale, conform Planului de afaceri aprobat, respectiv din creștere număr mediu angajați de 14 la 17, servicii terți – servicii de gestionare a sistemului de compensare (live services), audit teste funcționale și pen-test și analiză gap conformare DORA. La acestea s-au adăugat cheltuielile cu amortizarea aferente noii infrastructuri tehnologice, inclusiv a licenței software Euronext pentru sistemul de compensare.
– creșterea cheltuielilor de personal consolidate cu 8% sau 613 mii lei , efect de baza al aplicării anuale a Politicii de remunerare și retenție personal aprobată la nivel de Grup, dar și creșterii numărului de angajați pentru acoperirea necesarului de personal ( BVB și CCP.RO)
Relocarea sediului BVB și a filialelor, finalizată în T1 2025 cu mutarea CCP.RO, a avut drept scop asigurarea condițiilor optime de derulare a activității operaționale și a îmbunătățirii condițiilor oferite angajații Grupului BVB.
Rezultatul operațional consolidat pentru T1 2025 a fost o pierdere în valoare de 1,31 milioane lei, față de un profit de 2,25 mil. lei în T1 2024, pe fondul creșterii semnificative a cheltuielilor operaționale ale CCP.RO.
Rezultatul financiar a fost un profit de 264 mii lei, cu 1 mil. lei sub nivelul din T1 2024, pe fondul creșterii cheltuielilor estimate pentru pierderi așteptate de credit (IFRS 9) ca urmare creșterii ratei CDS, utilizată în calculul acestora și a diferențelor nerealizate-pierdere din reevaluarea lichidităților în valută.
La nivel individual, veniturile operaționale ale BVB în T1 2025 sunt in 7,81 milioane lei, -15% comparativ cu T1 2024 (9,15 mil. lei), scădere influențată, în principal, de veniturile din tranzacționare mai mici cu 26% pe fondul unei activități de tranzaționare pe piața principala de acțiuni sub nivelul anului precedent cu 32%, compensata parțial de veniturile din oferte care au crescut cu 68% datorită emisiunilor de titluri de stat de peste 3 ori mai mari fata de T1 2024. Veniturile din tranzacționare reprezintă 59% din veniturile operaționale ale BVB.