Update articol:

Îmbunătăţirea sustenabilităţi fiscale ar putea determina Moody’s să readucă perspectiva de rating a României la stabilă

euro pixabay.com

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service consideră că profilul de credit actual al României (Baa3 cu perspectivă negativă) reflectă un echilibru între potenţialul solid de creştere economică pe termen mediu şi dezechilibrele macroeconomice.

Potrivit unei analize publicată marţi de Moody’s, principalul atuu al profilului de credit al României este economia sa relativ mare şi diversificată, cu un potenţial de creştere cu 4% pe termen mediu, unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, România are echipe de specialişti în domeniul ITC şi industriile manufacturiere.

“Am putea readuce perspectiva de rating a României la stabilă, dacă vom ajunge la concluzia că Executivul a oprit şi, pe termen mediu, va inversa deteriorarea structurală a finanţelor publice”, a declarat analistul şef de la Moody’s, Olivier Chemia, care este şi autorul raportului. “Cu toate acestea, presiuni pentru scăderea ratingului ar putea apărea dacă stabilitatea fiscală va continua să se deterioreze structural, în timp ce dezechilibrele externe rămân ridicate”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Conform Moody’s, printre principalele provocări la adresa ratingului României se numără creşterea dezechilibrelor macroeconomice, deficitele fiscal şi de cont curent alimentate de politicile pro-ciclice din trecut şi ponderea mare a cheltuielilor publice rigide. Economia României ar putea să se relanseze graţie cererii interne şi implementării cu succes a fondurilor din planul european de rezilienţă.

România beneficiază de un rating favorabil investiţilor din partea agenţiilor internaţionale de evaluare financiară, acesta situându-se însă cu numai o treaptă peste calificativul “junk” (nerecomandat). Perspectiva de rating este însă negativă.

BVBStiri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (23/06/2021)

Initiere procedura de selectie auditor financiar

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (23/06/2021)

Decizia ASF nr. 800/22.06.2021

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 24 si 25 Iunie 2021