Update articol:
PIAȚA IMOBILIARĂ - CARE SUNT FACTORII CARE DETERMINĂ PREȚUL LUI APARTAMENT ÎN DEZVOLTĂRILE REZIDENȚIALE

Interviu IMPACT: Cea mai mare pondere a prețului unui apartament o au costurile de dezvoltare; proiectele IMPACT au premise pentru costuri de dezvoltare mai reduse întrucât terenurile pe care se dezvoltă noile proiecte au infrastructura critică realizată sau în imediata proximitate

  • “Sustenabilitatea se află în centrul preocupărilor noastre de 7 ani de zile, înainte de introducerea standardului european nZEB; Ne-am luat angajamentul de a introduce soluții de sustenabilitate în toate proiectele noastre construite după anul 2021”.

  • “Pentru noi, conformarea la normative, indiferent care sunt acestea, nu a fost niciodată o chestiune discutabilă”.

  • “Clienții acordă o importanță mare izolării fonice și termice, esențiale pentru confortul locuinței”.

  • “Absolut toate clădirile dezvoltate de noi respectă prevederile legale privind rezistența la cutremur”

FINANCIAL INTELLIGENCE publică o serie de articole cu cei mai importanți dezvoltatori din România, prin care dorim să aflăm care sunt factorii care determină prețul unui apartament în dezvoltările rezidențiale (costul terenului, costurile de construcție, proiectare și avizare, cheltuieli de marketing și vânzare etc), dacă dezvoltatorii și clienții iau  în considerare protecția la incendiu, nivelul de însorire și riscul seismic. De asemenea, am vrut să aflăm care este nivelul de educare al publicului în materie de finisaje la interior și cum au evoluat preferințele cumpărătorilor în ultimii 5 ani. Luni  am publicat primul interviu cu Bogdan Iliescu, Director Comercial NUSCO; marți am publicat al doilea interviu cu Bogdan Gubandru, Redport.  

 Astăzi publicăm opinia reprezentanților IMPACT. 

Cum se constituie prețul unui apartament în dezvoltările rezidențiale și care este capitolul cu cea mai mare pondere?

IMPACT: Cea mai mare pondere a prețului unui apartament o au costurile de dezvoltare, capitol care include costul terenului pe care se edifică clădirile, al materialelor de construcții, costurile de proiectare și cele de construire, precum și cele pentru infrastructură și utilități. La acestea se adaugă costuri de marketing și vânzări, precum și costuri de creditare. Desigur, toate aceste costuri depind de locație, segmentul de piață căruia se adresează dezvoltarea rezidențială și calitatea construcției. Spre exemplu, includerea în cadrul unui ansamblu rezidențial a unei parcări subterane, a standardelor de eficiență energetică nZEB și BREEAM Excellent și integrarea facilităților precum spații verzi ample, spații comerciale, club de fitness & wellness are implicații financiare, care se transpun în prețul apartamentului.

Un alt aspect important este locul în care se dezvoltă proiectul. Există o diferență uriașă între a dezvolta un proiect într-o zonă care beneficiază de infrastructura publică și a dezvolta un proiect într-o zonă nouă, unde sunt necesare investiții foarte mari în infrastructură și utilități, care de cele mai multe ori sunt suportate de către dezvoltator.

În acest moment, proiectele IMPACT au premise pentru costuri de dezvoltare mai reduse întrucât terenurile pe care se dezvoltă noile proiecte au infrastructura critică realizată sau în imediata proximitate.

Care sunt criteriile și capitolele de cost care determină prețul unui apartament în dezvoltările rezidențiale?

IMPACT:  Sunt câteva capitole importante care determină prețul unui apartament: locația, segmentul de piață care determină calitatea construcției. Locația se reflectă în prețul terenului, iar segmentul de piață și calitatea construcției se reflectă în costurile de proiectare, ale materialelor de construcții și de construire. Includerea unor elemente și soluții de sustenabilitate, de pildă, este mai costisitoare. La fel este și integrarea facilităților în cadrul ansamblului.

Care este elementul definitoriu atunci când un client decide să cumpere un apartament, în afară de preț?

IMPACT: Clienții se orientează către locuințele care se potrivesc cel mai bine stilului lor de viață. Spre exemplu, o mare parte dintre clienții GREENFIELD Băneasa au ales acest ansamblu pentru că le oferă cadrul pentru un stil de viață sănătos și stare de bine (well-being). Vor să respire aer curat, să se plimbe în natură, să facă sport, să aibă facilități la îndemână și să facă parte dintr-o comunitate cu aceleași valori.

Stilul de viață cumulează o serie de criterii, printre care locație, acces la facilități în cadrul ansamblului și în afara lui și comunitate.

Care este suprafața medie utilă a unui apartament de 3 camere pe care îl dezvoltați?

IMPACT: Suprafețele apartamentelor pe care le dezvoltăm variază în funcție de segmentul de piață al ansamblului rezidențial dezvoltat. În general, în toate proiectele noastre, includem o tipologie variată de apartamente, respectiv compartimentări și suprafețe diferite, pentru a acoperi mai multe nevoi. Pe segmentul mediu, în GREENFIELD Băneasa, apartamentele cu 3 camere au suprafețe utile între 70 și 82 mp, la care se adaugă terase de 7-11 mp, iar în BOREAL Plus avem suprafețe utile de 70-71 mp, plus terase de 7-8 mp. Pe segmentul upper-midscale, respectiv în ansamblul LUXURIA Residence, suprafețele utile variază între 72 și 88 mp (exceptând duplex-urile cu 3 camere, care au o suprafață utilă de 112 mp și terase de 27 mp), la care se adaugă terase de 8-14 mp.

Se ia în calcul nivelul de însorire al apartamentelor atunci când se stabilește prețul unui apartament?

IMPACT:  Orientarea și etajul sunt două dintre criteriile luate în calcul în stabilirea prețului de vânzare a unui apartament, fiind legat de vederea pe care o oferă locuința.

Având în vedere că România s-a aliniat în 2024 la normativele europene privind construcțiile, ce modificări ați făcut la nivel de proiect pentru alinierea la aceste prevederi europene – termizolare, eficiență energetică, instalații?

IMPACT:  Sustenabilitatea se află în centrul preocupărilor noastre de 7 ani de zile, înainte de introducerea standardului european nZEB. Drept dovadă, LUXURIA Residence, construit în perioada 2018 – 2021, este primul ansamblu rezidențial din România certificat BREEAM Excellent. Acest standard internațional recunoaște calitatea și sustenabilitatea proiectului încă din etapa de proiectare.

Ne-am luat angajamentul de a introduce soluții de sustenabilitate în toate proiectele noastre construite după anul 2021. Astfel, dezvoltăm locuințe cu un consum energetic redus, prin utilizarea de materiale de construcție durabile și tehnologii avansate pentru izolare termică, iluminat inteligent, aparatură electrică și de iluminat ecologică. Luxuria Residence este primul ansamblu rezidențial în care am adoptat aceste măsuri, urmat de noile faze din GREENFIELD Băneasa și Boreal Plus.

O altă măsură importantă este integrarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare, cu rolul de a reduce amprenta de carbon a noilor construcții și de a proteja resursele naturale. Aceasta este una dintre măsurile pe care le-am implementat în Boreal Plus și în GREENFIELD Băneasa, unde am construit un parc fotovoltaic cu o capacitate totală de 700 kWp.

Un alt aspect căruia îi acordăm o foarte mare atenție este conceperea unu design adaptat climatului. Arhitecții și inginerii cu care lucrăm proiectează clădiri care să reziste la condiții meteorologice extreme, cum ar fi temperaturi ridicate, inundații și furtuni puternice. Acest lucru include utilizarea de materiale rezistente și sisteme de drenaj eficiente.

Cât de importantă văd clienții protecția la incendiu și cum s-a reflectat acest lucru la nivel de conformare la normativele pentru protecția la foc?

IMPACT:  Pentru noi, conformarea la normative, indiferent care sunt acestea, nu a fost niciodată o chestiune discutabilă. Termosistemul aplicat pe fațadele clădirilor dezvoltate de noi este ignifug, spațiile comune nu au elemente constructive inflamabile, iar în parcări și în zonele cu potențial de risc există hidranți și instalații de detecție și stingere a incendiului. În ceea ce privește interesul clienților pentru protecția la incendiu, primim puține întrebări pe acest subiect.

Este importantă pentru clienți izolarea fonică? Care sunt măsurile implementate în proiecte dvs. în această privință? Care este nivelul de izolare fonică pe care vi l-ați propus, având în vedere că normativul prevede 51 de decibeli?

IMPACT: Clienții acordă o importanță mare izolării fonice și termice, esențiale pentru confortul locuinței. Noi utilizăm în proiectele noastre o tehnologie de izolare fonică și termică modernă performantă, care asigură o izolație acustică de minim 51 Db. Folosim vata minerală bazaltică pentru placarea la interior a pereților despărțitori între apartamente și pentru etanșarea pereților din interiorul apartamentelor, care au placare dublă pe fiecare față. Totodată, foarte important, utilizăm tâmplărie exterioară cu un coeficient foarte bun de izolare fonică și termică.

Ați luat în calcul riscul seismic (București fiind o zona de risc seismic) la clădirile pe care le dezvoltați? Sunt interesați clienții de structura clădirii?

Absolut toate clădirile dezvoltate de noi respectă prevederile legale privind rezistența la cutremur, structura clădirilor fiind proiectată și realizată la nivelul maxim de siguranță și durabilitate în raport cu zona seismică, natura terenului, stabilitatea în timp și clasa de importanță a construcțiilor.

Întâlnim destul de mulți clienți interesați de structura clădirilor, cărora le oferim toate informațiile.

Care este nivelul de educare al publicului în materie de finisaje la interior? Cum au evoluat preferințele cumpărătorilor în ultimii 5 ani?

Finisajele la interior au fost și rămân foarte importante pentru cumpărători. Consultanții noștri de vânzări le comunică tuturor clienților finisajele folosite în ansamblurile noastre rezidențiale și le explică importanța calității acestora și beneficiile pe care le aduc. Astfel, clienții noștri apreciază calitatea finisajelor.

Observăm totuși, la nivel general, că finisajele cu o culoare în tendințe și frumos echilibrate sunt foarte atrăgătoare, indiferent de calitate.

Bogdan Gubandru, Redport: Prețul unui apartament este structurat în funcție de costul terenului, materialele de construcție ecologice, eficiența energetică, infrastructura de calitate, investiția în tehnologie și design

Bogdan Iliescu, NUSCO: Costul de construcție – capitolul cu cea mai mare pondere în prețul unui  apartament (50-70%),  urmează 10-20% terenul,  5-10% proiectarea și avizarea, 4-6% – marketingul și vânzările, 10-20% – marja dezvoltatorului 

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (17/01/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AEROSTAR S.A. (ARS) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025