Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Ioana Apa, Citibank România: Upgradarea României la statutul de piață emergentă secundară – o motivare de a obține ratingul de piață emergentă full, atât de la FTSE, cât și de la MSCI

*”Este de dorit să nu mizăm totul pe o singură carte, cum ar fi listarea Hidroelectrica”
* ”Băncile și piața de capital sunt parteneri, și nu competitori”

Upgradarea României la statutul de piață emergentă secundară ar trebui să reprezinte o motivare de a obține ratingul de piață emergentă full, atât de la FTSE Russell, cât și de la MSCI, a spus Ioana APA, Director Adjunct Custodie la Citibank România, la Forumul Pieței de Capital, ediția a III-a, organizat de Financial Intelligence.

Ioana Apa a început prin a spune că băncile și piața de capital sunt parteneri, și nu competitori: ”Băncile sunt chiar principalii jucători de pe piața instrumentelor financiare din România. La momentul actual, prin aceste instituții, se derulează mai mult de 80% din volumul tranzacțiilor. Băncile, asociațiile de profil, cum ar fi Asociația Română a Băncilor, se ocupă permanent să dezvolte practici aplicabile la nivelul întregii industrii. La nivelul ARB, avem constituită comisia Trezorerie și Piețe de Capital, pe care o coordonez la momentul actual, care are o viziune ce integrează atât structurile de tranzacționare, cât și cele post-tranzacționare. De asemenea, băncile oferă servicii pentru toate segmentele de investitori – fie retail, fie instituționali, fie locali, fie străini. Astfel, băncile poartă un dialog permanent cu reglementatorii și cu instituțiile pieței de capital privind modificări legislative care să susțină dezvoltarea și creșterea volumelor de tranzacționare.
Băncile sunt în permanent dialog cu FMI, Banca Mondială, cu MSCI și FTSE Russell, sprijinind eforturile de upgradare la statutul de piață emergentă.”
Potrivit Ioanei Apa, atât FTSE, cât și MSCI evaluează piețele prin două metode: ”În primul rând, strâng informații de la bursă, ASF și BNR. În pasul al doilea, validează informația colectată cu investitorii care deja tranzacționează în piața locală. Există un comitet care revizuiește informația primită și o calibrează versus experiența reală de accesare a pieței. Acest comitet decide efectuarea anunțurilor finale.
Imaginea României s-a îmbunătățit semnificativ, deoarece am avut o creștere fantastică de transparență, la nivelul instituțiilor de reglementare. Foarte multe lucruri s-au schimbat. Spre exemplu, recunoașterea custozilor drept reprezentanți ai investitorilor, în cadrul procesului de vot. Pot părea lucruri minore, însă pentru investitorii instituționali sunt aspecte care pot decide dacă oferă sau nu România ca piață de investiții. ”
Mai sunt multe lucruri de realizat dacă vrem să mergem mai departe și să țintim statutul de full emergentă, din partea MSCI, apreciază Ioana Apa: ”Dacă ne orientăm strategic ca să atingem acest obiectiv, trebuie să abordăm competitivitatea pieței noastre bursiere în raport cu piețele din jur. Unele sunt deja pe lista de piețe emergente a MSCI, cum ar fi Cehia, Ungaria, Polonia, în timp ce MSCI continua să claseze România, alături de Slovenia și Serbia, drept piață de frontieră.
Sunt și vești bune. La evaluarea care a avut loc în iunie, România a fost singura piață de frontieră care a primit din partea MSCI un upgrade pe criterii. MSCI a spus că emitenții oferă cu adevărat informații în limba engleză și ne-a adus un upgrade pe criteriul equal rights to foreign investors. Lăsând la o parte criteriul lichidității, aspectele care necesită dezvoltare, pe viitor, din punctul de vedere al MSCI, sunt o piață a derivatelor, și se fac pași în această direcție, alături de o piață activă a împrumuturilor de acțiuni. Tot MSCI mai menționează că în România nu este acceptat conceptul de nominee, iar conturile omnibus sunt disponibile, dar cu restricții.
Introducerea tranzacțiilor OTC, în 2018, a primit de la MSCI o mențiune specială, însă mai este nevoie de timp pentru a verifica încadrarea în criteriul de transferabilitate. Era bine să le fi avut de mai mult timp.
Lichiditatea, care este un criteriu important analizat de agențiile de rating, este relativ scăzută. Există un ecart între cum se tranzacționează pe piața interbancară și cum se tranzacționează pe piața bursieră din România, pentru că titlurile de stat emise de Guvernul României sunt deja în indicii de piață emergentă de mulți ani. Asta se vede în valoarea zilnică de tranzacționare.
Putem crește lichiditatea prin încurajarea listărilor de noi companii pe bursă, dar este de dorit să nu mizăm totul pe o singură carte, cum ar fi listarea Hidroelectrica. Este o măsură îndelung așteptată, dar promovarea și dezvoltarea competitivă a pieței de capital are nevoie de mai multe ingrediente. Avem nevoie să abordăm strategic procesul acesta, să listăm mai multe companii private și de stat, să deblocăm pachetele semnificative de acțiuni care acum nu intră în rulaj. Mai avem nevoie să realiniem comisioanele de tranzacționare și post-tranzacționare, la nivelul practicat de piețele din regiune, pentru că suntem încă o piață destul de scumpă.”

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021