Miliardarul israelian Beny Steinmetz – condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale (“Ferma Băneasa”, n.red.) – a compărut astăzi în faţa instanţei la Geneva într-o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conté, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Acesta este punctul culminant a șapte ani de investigații: magnatul franco-israelian Beny Steinmetz este acuzat că a plătit, prin conturi elvețiene, mită înalților oficiali Guineeni în schimbul unor drepturi miniere.
Însoțit de avocații săi, omul de afaceri în vârstă de 64 de ani, consilier al grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) activ în special în resursele naturale, a sosit purtând un costum gri și o cravată albastră, la Curtea Penală de la Geneva cu aproximativ douăzeci de minute înainte de deschiderea ședinței.
Aceasta, care a început la ora locală 09:00 (08:00 GMT), urmează să dureze o săptămână, dar verdictul nu va fi anunţat decât peste două săptămâni.
Din cauza pandemiei de COVID-19, avocaţii sunt separaţi între ei de panouri de plexiglas. Doar Beny Steinmetz şi avocatul Marc Bonnant împart acelaşi spaţiu.
Cunoscut pentru averea făcută în industria diamantului, Beny Steinmetz contestă integral concluziile Parchetului din Geneva care îl acuză de ”coruperea unor agenţi publici străini şi fals în acte”.
Cazul datează de la sfârșitul anilor 2000, când guvernul guinean al fostului președinte Lansana Conté, cu puțin înainte de moartea sa în 2008, a îndepărtat grupul anglo-australian Rio Tinto de la exploatarea unuia dintre cele mai importante zăcăminte de fier în lume, în Simandou – Guineea, în beneficiul BSGR.
În august 2019, Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de către un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.
Beny Steinmetz este judecat alături de alți doi inculpați, inclusiv francezul Frédéric Cilins, care a fost condamnat la închisoare în Statele Unite în 2014 în acest caz.
În 2013, Beny Steinmetz a declarat într-un interviu acordat unui ziar francez că a investit 170 de milioane de dolari în această mină, înainte de a revinde 51% în 2010 grupului brazilian de materii prime Vale pentru 2,5 miliarde de dolari, sau aproape de 30 de ori mai scump.
După alegerea sa din 2010, noul președinte Alpha Condé a lansat o revizuire a tuturor permiselor miniere acordate de predecesorul său Lansana Conté (1984-2008), anulând în special drepturile BSGR în 2014.
După ani de luptă, Beny Steinmetz și noua președinție guineană au ajuns la un acord la începutul anului 2019 ca BSGR să renunțe la drepturile lui Simandou în schimbul renunțării la acuzațiile de corupție. Cu toate acestea, acest acord nu a pus capăt procedurilor inițiate de parchetul de la Geneva.
Un cetăţean francez, Frederic Cilins, a fost condamnat în 2014 la închisoare în SUA în acelaşi dosar.