Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentr șefia Parchetului European, urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi, anunţă pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.
Acest vot este avizul Comisiei de Control Bugetar.
Urmează mâine la ora 12 votul Comisiei LIBE, care e comisia decidentă, anunță europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan.
Kovesi: “Procentul de 40% achitări este fals. Menționez că de 6 luni nu mai sunt procuror șef al DNA, dar am citit recentul raport. Rata achitărilor în mod real este de 13%, restul de până la 36% se datorează faptului că au fost dezincriminate o serie de infracțiuni, în mod special abuzul în serviciu”.
Membrii comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European au început, marţi după-amiază, la Bruxelles, audierea candidaţilor aflaţi pe lista scurtă pentru primul post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene – Andres Ritter (Germania), Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Laura Codruţa Kovesi (România) .
În acest moment, este audiată Laura Codruţa Kovesi.
Kovesi: ”Am experiență îndelungată în coordonarea echipelor mari, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune publică. Pentru mine recuperarea daunelor este cea mai importantă. În mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 miliarde de euro”.
“Am identificat diferite tipologii de fraude financiare, ceea ce mă va ajuta să iau decizii strategice”.
“Sunt foarte conștientă că ați fost expuși la informații negative despre. Vă mărturisesc că nu am nimic de ascuns și vă stau la dispoziție pentru a vă răspunde la toate întrebările”.
”Ca orice procuror trebuie să fim obiectivi în activitatea noastră. Ca procuror, dacă voi obține această poziție, voi respecta întotdeauna regulamentul Parlamentului European”.
Laura Codruța Kovesi despre întrunirea condițiilor de a deveni procuror șef european: ”Sunt informații false. În momentul candidaturii, am verificat cu exactitate toate criteriile care trebuie îndeplinite, le îndeplinesc pe toate. Iar în ceea ce privește gradul profesional, articolul 54 este cel care reglementează care sunt criteriile. Dețin vechimea de 15 ani, nu am colaborat cu serviciile de informații, nu am fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani și am obținut foarte bine la ultimele evaluări. În ceea ce privește colaborarea cu serviciile de informații, nu am colaborat în sensul de poliție politică, nu este prevăzută ca o colaborare profesională care poate apărea în exercitarea atribuțiilor de procuror”.
Europarlamentarul Eva Joly: “Sunt mândră de faptul că Laura Kovesi se află aici în ciuda groaznicei campanii pe care propriul guvern a lansat-o împotriva ei, noi nu credem ce se spune, că ştim ce se întâmplă când trimiţi la inchisoare personaje importante sau când faci anchete la nivel înalt”.
Kovesi: “Unul dintre principii este respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor implicate în anchete, aceasta va fi o prioritate. Pot să vă spun, ca procuror general și ca șef al DNA, că au fost multe situații în care constatând că procurorii din subordine au emis acte nelegale, le-am infirmat. În situația în care pot apărea astfel de situații în Parchetul European, în care un procuror a încălcat drepturile fundamentale, trebuie luate măsuri”.
Kovesi: “În ceea ce priveşte dosarul penal, pot să vă spun că sunt nevinovată”.
Kovesi: ”Nu am primit premii de la CIA, ci de la o agenție de aplicare a legii, respectiv Secret Service. În activitatea mea de procuror la DIICOT, am investigat multe dosare de valută falsă, dolar la acea vreme, dar și de cyber crime. Am fost printre primii procurori din România care a investigat phishing crime. Nu am avut nicio cooperare cu CIA, nu am cetățenie americană”.
Kovesi: “Procentul de 40% achitări este fals. Menționez că de 6 luni nu mai sunt procuror șef al DNA, dar am citit recentul raport. Rata achitărilor în mod real este de 13%, restul de până la 36% se datorează faptului că au fost dezincriminate o serie de infracțiuni, în mod special abuzul în serviciu”.
Kovesi: ”În fiecare an DNA a trimis în judecată peste 1000 de persoane, iar dintre aceștia 900 au fost condamnați. În ceea ce privește presiunile politice, atât ca procuror-șef al DNA, cât și ca procuror general, am spus că în momentul în care un politician mă va suna să intervin într-un dosar, atunci voi face public acest lucru. Cred că a fost o măsură bună pentru că acest lucru nu s-a întâmplat. DNA a anchetat cazuri în care au fost implicați oameni cu funcții importante, în acest context, au fost presiuni externe instituției, dar pe toate cred că le-am gestionat foarte bine”.