Lion Capital, care deține peste 5% din capitalul social al Bursei de Valori București, a transmis o cerere de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor convocate pentru data de 29/30.04.2025, potrivit unui raport publicat de operatorul de piață.
Astfel, acționarul a cerut aprobarea modificării Actului constitutiv al B.V.B., în sensul mutării competenței de alegere a președintelui Consiliului de administrație al Bursei de Valori București S.A. de la adunarea generală a acționarilor la Consiliul de administrație, după cum urmează:
-”art. 27 alin. (2) lit. b) din Actul Constitutiv se modifică și va avea următorul conținut: „(2) Principalele atribuții ale Adunării Generale ordinare sunt următoarele: (…) (b) să aleagă și să revoce membrii Consiliului Bursei (…)”;
– art. 44 din Actul Constitutiv se modifică și va avea următorul conținut:
„(1) Consiliul Bursei alege din rândul membrilor săi un Președinte, doi Vicepreședinți și un Secretar general.
(2) Președintele Consiliului Bursei poate fi și Director General al Societății.
(3) Secretarul General al Consiliului Bursei coordonează activitatea Secretariatului Consiliului Bursei”.”
În contextul intrării în vigoare a noului Cod de guvernanță al Bursei de Valori București și a demersurilor efectuate în direcția aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se pune problema revizuirii modului de desemnare a președintelui consiliului de administrație în cadrul Bursei de Valori București S.A, arată Lion Capital: “În calitate de companie listată și operator al pieței reglementate din România, Bursa de Valori București S.A. are responsabilitatea de a implementa și reflecta cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă. Una dintre cele mai importante bune practici în acest domeniu vizează modul de desemnare a președintelui consiliului de administrație, care, conform reglementărilor și recomandărilor în vigoare, trebuie ales de către membrii consiliului, nu de către adunarea generală a acționarilor.”
In fundamentarea propunerii se arată: “Atunci când consiliul își alege propriul președinte: • Se asigură o mai bună coeziune și compatibilitate între președinte și ceilalți membri.
• Membrii consiliului cunosc mai bine competențele și abilitățile colegilor lor, ceea ce duce la alegerea unui lider adecvat stilului și dinamicii grupului.
• Se evită impunerea unui președinte „din afară” care poate genera tensiuni sau lipsă de armonie în activitate.”
Potrivit acționarului, un președinte ales de membrii consiliului beneficiază de sprijinul și încrederea colegilor administratori, este mai motivat să creeze un climat constructiv și participativ și își asumă direct responsabilitatea față de consiliu, nu față de acționari în mod direct: “Aceasta întărește responsabilitatea internă și poate contribui la eficiența deciziilor luate la nivelul consiliului de administrație. Președintele trebuie să acționeze ca un facilitator al activității consiliului. Legitimitatea sa derivă din încrederea și sprijinul colegilor din consiliu, iar alegerea sa de către consiliu contribuie la consolidarea unui climat de lucru bazat pe respect reciproc și colaborare.
Adunarea generală a acționarilor are rolul de a numi membrii consiliului și de a superviza activitatea acestui organ, nu de a se implica în organizarea internă a acestuia, iar alegerea președintelui de către consiliu reflectă tocmai această separare funcțională.
Concluzionând, alegerea președintelui consiliului de administrație de către consiliu nu doar va respecta principiile unei guvernanțe corporative moderne, ci va contribui la creșterea eficienței și stabilității consiliului de administrație, dar și la responsabilizarea reală a acestui organ de conducere. Este, astfel, o măsură necesară și recomandabilă pentru buna funcționare a Bursei de Valori București.”