Acţiunile a două bănci olandeze (ING şi ABN Amro) precum şi titlurile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) au scăzut marţi, după ce în presă au apărut articole referitoare la implicarea acestor bănci într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro provenite din Rusia, transmite Reuters.
La investigație au contribuit alte 20 de publicații, printre care Süddeutsche Zeitung, BBC, The Guardian, Tages-Anzeiger, revista austriacă Profil și site-ul lituanian 15min.lt, potrivit Euractiv.
Articolul publicat de reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP, pe baza unor scurgeri de documente, arată că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost trimise prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.
Potrivit OCCRP, sistemul de spălare a banilor (Laundromatul) a permis oligarhilor și politicienilor ruși să achiziționeze în secret acțiuni la companii de stat, să cumpere bunuri imobiliare atât în Rusia cât și în străinătate, să cumpere yachturi de lux, să plătească facturi medicale și multe altele. Schema, care a permis politicienilor și liderilor crimei organizate din Rusia să spele bani, să evite plata impozitelor și să-și ascundă averile în străinătate, a fost pusă la cale de banca rusească de investiții Troika Dialog.
Pentru a se proteja, oamenii bogați din spatele acestui sistem au folosit identitatea oamenilor săraci ca semnatari neştiutori în companiile offshore care au rulat sistemul. Banca a creat la mijlocul anilor 2000 o rețea de circa 70 de companii offshore interconectate, prin care, în câțiva ani de zile, miliarde de dolari au ajuns din Rusia în Occident. Printre beneficiari s-a numărat și violoncelistul Serghei Roldugin, un prieten din copilărie al președintelui rus Vladimir Putin.
Reuters susţine că nu a putut confirma niciunul dintre detaliile conținute în raportul OCCRP.
Procurorii anti-corupţie din Austria analizează acuzaţiile de spălare de bani după ce au primit o plângere, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii atunci când a fost întrebat despre articolele din presă.
Grupul bancar Raiffeisen Bank International, ale cărui acţiuni înregistrau o scădere de 13,9% în jurul orei 13:50 GMT, a precizat că “nu are informaţii suplimentare referitoare la o plângere împotriva sa vizând spălarea de bani. RBI ia în serios acuzaţiile din media şi deruleză o anchetă internă”, a informat banca într-o declarație trimisă prin e-mail.
Revista olandeză de Groene Amsterdammer, parte a colectivului OCCRP, a susținut că băncile olandeze ING, ABN Amro și Rabobank au facilitat plăți necorespunzătoare de câteva sute de milioane de euro.
Deţinută majoritar de stat, ABN Amro, care a declarat luna trecută că și-a intensificat eforturile împotriva spălării banilor și a altor activități criminale, a declarat că documentele OCCRP nu au legătură cu activitatea sa acum. Actiunile sale au scăzut cu 1,9% la 13:50 GMT.
Şi titlurile ING era în scădere cu 2,8%, la 13:51 GMT. Banca nu a răspuns imediat la informaţiile transmise de OCCRP.
ING a plătit o amendă record în valoare de 900 de milioane de dolari în luna septembrie pentru că nu a reușit să depisteze folosirea ilegală a conturilor sale, timp de ani de zile.
Rabobank, care a fost amendată cu 1 milion de euro în septembrie pentru că nu a reușit să descopere operaţiuni de spălări de bani de către clienți, a declarat că nu va comenta tranzacțiile specifice. Aceasta a declarat că respectă regulile internaționale de combatere a spălării banilor.
Potrivit OCCRP, tranzacţiile au provenit de la Troika Dialog, odată una din cele mai mari bănci de investiţii private din Rusia, şi au implicat bănci lituaniene pentru a direcţiona fonduri spre bănci din Olanda, Austria şi Germania, printre altele. Sberbank din Rusia, care a cumpărat Troika Dialog în 2011, a declarat că nu este implicată. “Faptele prezentate în articol nu au nici o legătură cu Sberbank”, a spus purtătorul de cuvânt. “Societățile din grupul Sberbank nu au participat la susținerea acestor operațiuni”.
Graţie unei companii fantomă aflată în centrul operaţiunii, Troika Dialog a putut transfera 4,6 miliarde dolari în sistem şi 4,8 miliarde euro în afara sistemului între 2006 şi începutul lui 2013, susţine articolul publicat de OCCRP. Printre instituţiile care au acţionat în contrapartidă în aceste tranzacţii sunt o serie de mari bănci occidentale precum Citigroup, Raiffeisen şi Deutsche Bank.
Citigroup a refuzat să comenteze informaţiile.