Update articol:
OPINIE

Lucian Isar: “Ordonanța” lui Teodorovici nu va trece în formă propusă, ci e doar subiect de negociere cu “patronii” industriilor

“Ordonanța” lui Teodorovici nu va trece în formă propusă, consideră economistul  Lucian Isar, precizând că acest proiect este doar un subiect de negociere cu “patronii” industriilor gen Isărescu, cu lobby-işti, moguli și alte categorii interesate.

În opinia acestuia, “Ordonanța” încearcă să rezolve mai multe probleme, dar în nici un caz prin implementatea acesteia, ci prin discuțiile și negocierile generate în jurul acesteia:

“În primul rând propunerea încearcă să abată atenția de la dezbaterea pe Ordonanța privind Amnistia și Grațierea.

În al doilea rând, aruncă diferitelor industrii câte un subiect de negociere și cotizare în final.

Să exemplificăm.

Opţionalitatea de retragere a banilor din Pilonul 2, pe care în mai 2018 am numit-o «Opțiunea de aur» a PSD nu va fi implementată. În schimb îi va convinge pe cei de la DIGI24 că subiectul Ordonanței privind Amnistia și Grațierea nu este un subiect existențial pentru ei cum este vânzarea acțiunilor DIGI de către fondurile de pensii.

Tot legată de această propunere, managementul Băncii Transilvania a intrat în fibrilație și nu știe cum să se vadă cu oamenii lui Isărescu pentru că o altfel de măsură îi aduce fix în ipostaza din care i-a salvat Isărescu în noiembrie 2008, cu 100 milioane de euro.

Impozitarea sistemului bancar condiționat de mișcarea Robor este o idee năstrușnică și cu ceva greutate intelectuală. În schimb nu este nici pe departe menită a fi implementată. Este doar un mod subtil de a bate obrazul băncilor din oligopolul lui Isărescu.

Începând cu lovitura din 1989 a fost încetățenită în România ideea dintre performanță, abilități și compensarea monetară. Pentru exemplificare, Isărescu este de 20 de ori mai inteligent decât Teodorovici de la finanțe sau Vâlcov de la SGG. Ghețea este de 30 de ori mai competent decât șeful șefilor lui, adică tot Teodorovici.

Revenind la subiect, prin această propunere, unii guvernanți nu fac decât să îi bată obrazul lui Isărescu și bancherilor din anturajul lui, spunându-le nici mai mult nici mai puțin că nu sunt de 20 ori mai proști ca ei și că știu că Robor în România este manipulat de Isărescu și camarilă. Mai sugerează și că știu că cei de la Consiliul Concurenței nu își fac treaba de nu văd oligopolul format sub pulpana lui Isărescu.

Isărescu nu vinde doar vin și dă telefoane de intervenție pentru credite în bănci, ci și coordonează discuțiile la care, de exemplu, se negociază prețul la care se împrumută statul prin instrumente de tip Club Loan.

Propunerile nu vor fi implementate, ci suscită negocieri și se constituie o supapă a frustrării guvernanților că nu au găsit încă ac de cojocul şantajului lui Isărescu la clasa politică privind dobânzile şi cursul de schimb”.   

Adrian Vasilescu la DIGI: Taxa pe lăcomie va îngreuna situaţia celor care se împrumută la bănci

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/08/2022)

Convocare AGEA - 12 Oct 2022 - Actualizare act constitutiv

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014