Update articol:

Marcel Vela: România intră în starea de alertă (video) – vezi principalele măsuri prezentate

La sediul MAI au loc declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Raed Arafat a spus: “Începând cu 15 mai 2020, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă, oamenii sunt obligați să poartă mască.

Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați au obligația organizării activității astfel încât munca să se defășoare de la domiciliu”.

Instituțiile publice și private care desfășoară activități de lucru cu publicul trebuie să ia măsuri: să fie respectată o distanță minimă de 2 m, să nu permită accesul celor a căror temperatură măsurată depășește 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafețelor. Este suspendată activitatea de servire și consum a localurilor publice cât și a teraselor. Sunt exceptate activități de preparare a hrănii și a băuturilor.

Rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Anglia, Spania, USA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări.  Sunt exceptate zboruri cu aeronave de stat, cele umanitare, cele care transportă echipe de intervenție. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. 

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice”.

Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate măsura izolării acasă. Celor care nu au posibilitatea sau nu vor să stea cu familia pot opta pentru carantină în spații special destinate, puse la dispoziție de autorități. Durata carantinei e de 14 zile”.

Potrivit lui Arafat, este permisă deplasarea persoanelor in interiorul localității, cu evitarea formării grupurilor mai mari de trei persoane, fără necesitatea unei declarații pe proprie răspundere. Este interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții: activități agricole, scop profesional, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vârstnice, deces membru de familie. 

 Se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă, iar cursurile rămân suspendate în școli, după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale”. 

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a spus că se reiau slujbele în exteriorul bisericii: “S-ar putea să dăm voie să se țină slujbe și în biserică. 

Se deschid hotelurile, vom avea ordin comun împreună cu ministrul Economiei.  Deschiderea saloanelor și regulile le veți găsi într-un ordin comun cu ministrul Economiei și ministrul Muncii”.

Marcel Vela a spus: “”Având în vedere analiza grupului de suport tehnico stiințific, luând în considerare persistența unui număr mare de infectări, în contextul necesității de relansare a economiei naționale, începând cu data de 15 mai 2020 se declară stare ade alertă la nivel național pentru 30 de zile. Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție se adoptă prin ordin MS și MAI, iar  autoritățile centrale și locale emit acte potrivit normelor de competență”.

 

 

Declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Declarații de presă, în urma ședinței CNSU, susținute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Publicată de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri-România pe Joi, 14 mai 2020

BVB | Știri BVB

ZENTIVA S.A. (SCD) (20/03/2023)

Convocare AGOA & AGEA - 27/28 aprilie 2023

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 9 ianuarie - 17 martie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/03/2023)

SNN anunta semnarea unui MoU cu ENEC

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (20/03/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (20/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13.03.2023-17.03.2023