Update articol:

Medic din Wuhan, interviu pentru EFE: „Coronavirusul nu distinge vârstele; există multe decese ale persoanelor în vârstă, dar există și cazuri de tineri care au murit foarte repede, în câteva zile” 

Sursa foto: english.www.gov.cn
  • Unele cazuri de pacienți au fost vindecați, dar au revenit şi au fost testaţi din nou pozitiv
  • În ceea ce privește tratamentul cu plasmă al pacienților vindecați, cred că este încă prea devreme pentru a evalua efectele acestuia

 

Doctorul Hu Ke tratează de aproape două luni pacienții bolnavi de coronavirus, aflaţi în stare critică, din orașul Wuhan, centrul epidemiei care are lumea sub control, scrie presa internaţională.

Într-un interviu pentru EFE, el avertizează că virusul „nu distinge vârstele”, deși majoritatea cazurilor au între 40 și 50 de ani.

Hu, 55 de ani, lucrează la Spitalul Popular al Universității Wuhan, unde este și  Profesor de medicină pulmonară și face parte din echipa de experți medicali desemnați de provincia Hubei pentru a combate boala. El a văzut mulți pacienți murind în fața ochilor lui, ceea ce l-a făcut să se simtă „foarte mic și neputincios”, dar este bucuros că situația s-a „îmbunătățit mult” în comparație cu doar câteva săptămâni în urmă, când bolnavii s-au îngrămădit la ușile din spitalul său.

Peste 3.300 de medici și angajați din sănătate au fost infectați în China de coronavirus, în timp ce încercau să salveze viața bolnavilor și cel puțin 13 dintre ei au murit, marea majoritate din Wuhan.

Reporter – Cum este situația în oraș?

Hu Ke:  În cazul Wuhan, dacă comparăm cu situația de acum o lună, aceasta se îmbunătățește foarte mult. Noile cazuri au scăzut considerabil și, de asemenea, numărul pacienților vindecați și eliberați a crescut rapid. În ultimele zile am avut un ușor recul în cazurile din oraș, așa că nu trebuie să garda jos.

Situația din afara orașului Wuhan, în provincia Hubei, este și mai bună, fără cazuri  noi de câteva zile, în prezent este sub control.

Cu toate acestea, unele cazuri de pacienți care au fost vindecați  au revenit şi au fost testaţi din nou pozitiv. A existat un caz recent al unei persoane în recuperare care a murit la cinci zile după ce a fost externată.

Trebuie să studiem mai atent aceste cazuri, care sunt excepții. Trebuie să creștem precizia testelor pentru externarea pacienților.

Ciclul de tratament este în general între 2 și 3 săptămâni, iar cerințele pentru a da drumul unei persoane infectate sunt stricte: temperatura corpului trebuie să fie normală cel puțin trei zile, simptomele respiratorii trebuie să se îmbunătățească semnificativ, precum și tomografiile, și două teste de acid nucleic, cu un interval de cel puțin o zi între ele, trebuie să fie negative.

Reporter:  Există încă materiale lipsă pentru combaterea epidemiei în spitalele din Wuhan?

Hu Ke: La început, resursele erau în deficit din două motive. Cazurile au crescut foarte rapid, iar spitalele normale ale orașului au trebuit să devină centre speciale pentru a trata coronavirusul fără a fi pregătite pentru acest lucru.

În plus, peste 40.000 de medici și asistente au venit la Wuhan din alte părți ale țării și au avut nevoie de mai multe costume de protecție, măști și alte echipamente.

Era o situație extremă, aveam sute, dacă nu chiar mii de pacienți. Acum nu mai este o problemă, există un centru de control general care coordonează activitatea diferitelor grupuri, unul medical, altul care se ocupă de resurse, logistică, prevenire sau cercetare.

(…)Acum situația este mult mai bună decât înainte. Munca nu este atât de grea, avem deja schimburi și timp pentru odihnă.

În prezent am 20 de pacienți, înainte aveam mai  mulți. (…) Nimeni nu poate lucra douăsprezece ore fără să mănânce sau să folosească baia. Munca asistentelor este mai grea, deoarece trebuie să stea tot timpul în spital cu pacienții. Acum își schimbă rândul, astfel încât să se poată odihni la fiecare patru ore.

Reporter:  Ce fel de tratament folosești cu bolnavii? Este unul bazat pe plasma pacienților vindecați?

Hu Ke: Avem diferite tipuri de tratamente, în funcție de starea pacienților. Este esențial să minimizăm  riscul de deces.

Tratamentele sunt aplicate în principal pentru a sprijini respirația, circulația și nutriția și, în acest sens, avem cele mai avansate tehnologii din lume atât în ​​Wuhan, cât și în Hubei.

În ceea ce privește tratamentul cu plasmă al pacienților vindecați, cred că este încă prea devreme pentru a evalua efectele acestuia. Trebuie să treacă ceva timp pentru a ști dacă funcționează sau nu. La început, un singur spital din oraș putea face acest lucru, recent există un altul care a fost instruit. Problema este că nu avem suficientă plasmă, așa că rugăm pacienții care și-au revenit să-și doneze sângele. Mulți au făcut-o, dar încă nu este suficient.

Reporter:  Coronavirusul atacă mai mult persoane în vârstă?

Hu Ke: Am făcut o analiză a 70.000 de cazuri. Coronavirusul nu distinge între vârste. Atacă pe toată lumea la fel. Dintre pacienți, mulți sunt tineri și majoritatea sunt de vârstă mijlocie. Există și copii, dar sunt puțini.

Persoanele în vârstă pot deveni cu ușurință cazuri grave sau critice dacă au suferit anterior de o boală, în special legate de tensiune sau de inimă. Există multe decese ale persoanelor în vârstă, dar există și cazuri de tineri care au murit foarte repede, în câteva zile. 

Reporter:  Care a fost cel mai rău moment pe care l-ați trăit în tot acest timp?

Hu Ke:  Sunt foarte trist când nu putem salva un pacient. Lucrăm într-o situație cu un risc ridicat de a fi infectat, dar nu putem salva fiecare bolnav. De fiecare dată când unul dintre pacienții mei moare mă simt foarte mic și neputincios.

Pe de altă parte, sunt fericit când se recuperează o persoană bolnavă, așa că am și multe momente fericite. Am tratat mulți bolnavi grav, care au fost vindecați

Reporter: Când credeți că poate fi ridicată carantina din Wuhan dacă situația continuă să se îmbunătățească?

Hu Ke:  Trebuie să fim foarte atenţi, situația din Wuhan este încă complicată. Există cazuri noi și încă mulți bolnavi în spitale. Nu pot răspunde la această întrebare. Atunci când există doar două sau trei cazuri noi, ca în alte părți din China, am putea începe să analizăm acest lucru. Prefer să fiu mai strict decât optimist în această privință. 

Reporter: Cum este Wuhan după 46 de zile în carantină?

Hu Ke:  Timpul în care oamenii se temeau s-a terminat, acum oamenii s-au obișnuit.

Oraşul se află în continuare sub control strict, dar oamenii s-au obişnuit să nu mai meargă la muncă şi cu restul aspectelor pe care le implică o astfel de situaţie. Există uneori probleme psihologice, nu doar în rândul oamenilor de rând, ci şi al medicilor, pacienţilor sau persoanelor aflate în carantină. Avem însă terapeuţi care ne ajută să ne relaxăm şi să ne îmbunătăţim starea de spirit.

 

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022