Negocierile de trei ore dintre președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au fost substanțiale, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că cei doi lideri şi-au “sincronizat ceasurile” pe o serie de probleme, potrivit Sputnik. Discuțiile dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin s-au încheiat sâmbătă seara târziu, la Schloss Meseberg.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, duminică, jurnaliștilor: “Vladimir Putin și Angela Merkel au convenit că proiectul gazoductului Nord Stream 2 este profitabil și competitiv, exprimându-şi intenția de a-l definitiva. [Putin și Merkel] au subliniat natura comercială și avantajul competitiv al acestui proiect. Atât Putin, cât și Merkel au fost de acord că nu este corect să politizeze acest proiect”.
Peskov a subliniat că Putin și Merkel au discutat şi despre posibilele sancțiuni SUA împotriva proiectului Nord Stream 2: “Există o înțelegere generală că proiectele sunt profitabile din punct de vedere comercial și competitiv și de aceea este necesar să se ia măsuri pentru a le proteja de eventuale atacuri… ale terților și de a finaliza proiectul”.
Purtătorul de cuvânt a mai menționat că Putin și Merkel au discutat, de asemenea, şi despre tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.
“Construcția conductei de gaz Nord Stream-2 este un proiect exclusiv economic, care nu închide posibilitatea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina”, a spus, sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin.
Viitorul tranzit al gazului rusesc prin Ucraina trebuie să îndeplinească cerințele economice și să fie economic în toate sensurile cuvântului, a declarat președintele rus Vladimir Putin jurnaliștilor.
Putin: “Rusia a contribuit și contribuie semnificativ la securitatea energetică a UE”
Rusia a fost întotdeauna un furnizor de încredere de gaze naturale către Europa, a contribuit și contribuie semnificativ la securitatea energetică a UE, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.
“În luna iunie am marcat 50 de ani de la începerea livrărilor de gaze din Uniunea Sovietică spre Europa de Vest. În decursul acestei perioade de timp, Rusia a asigurat în mod fiabil alimentarea neîntreruptă cu resurse energetice, a contribuit și contribuie semnificativ la securitatea energetică a întregului continent european”, a spus Putin.
“Împreună cu partenerii germani lucrăm la un nou proiect al conductei principale de gaz Nord Stream-2. Implementarea acestuia va îmbunătăți sistemul european de transport al gazelor, de diversificare a rutelor de aprovizionare și pentru a minimiza riscurile de tranzit, și cel mai important —satisface cererea tot mai mare a economiei europene în domeniul energiei”, a mai spus Putin.
Nord Stream 2 este un joint-venture al gigantului energetic rusesc Gazprom și al Engie din Franța, OMV AG din Austria, Royal Dutch Shell din Marea Britanie și Danemarca, și Uniper și Wintershall din Germania. Conducta va trece pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei până la un hub din Germania, și va avea o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi. Se preconizează că conducta va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2019.
Potrivit „Gazprom”, citat de Sputnik, aprovizionarea de gaze în Germania a crescut de la 1 ianuarie până pe 15 iunie, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2017, cu 13,2% (cu 3,2 miliarde de metri cubi). Per ansamblu, în țările CSI (Europa, plus Turcia) concernul a crescut livrările cu 5,6% (5 miliarde de metri cubi), la 93,6 miliarde de metri cubi.
Peskov: Moscova vrea să lucreze cu mediul de afaceri german
Vladimir Putin a reafirmat, în timpul discuțiilor cu Angela Merkel, angajamentul Moscovei de a-și continua colaborarea cu mediul de afaceri german, a mai spus, duminică, Peskov.
“Putin a comunicat în mod regulat cu reprezentanții marilor companii germane și dorește să continue această practică. [Părțile] au subliniat câteva proiecte ale marilor companii germane care vizează extinderea prezenței lor pe piața rusă, iar Putin a reafirmat interesul nostru pentru o astfel de cooperare”, a declarat Peskov reporterilor.
Mai mult, Dmitri Peskov a spus că Vladimir Putin și Angela Merkel au subliniat, în timpul discuțiilor de sâmbătă, necesitatea de a stimula dialogul de la Petersburg și cooperarea societății civile: “[Putin și Merkel] au reafirmat interesul reciproc pentru un astfel de format, iar Putin a susținut poziția sa cu privire la importanța schimburilor științifice, sferelor de înaltă tehnologie. Părțile au arătat un interes deosebit pentru activarea contactelor în acest domeniu”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat, de asemenea, că Merkel și Putin au discutat sâmbătă relațiile bilaterale și au subliniat creșterea comerțului dintre țări: “[Părțile] au discutat despre relațiile bilaterale și s-au bucurat să vadă dinamica pozitivă a comerțului. Anul trecut am înregistrat o creștere semnificativă a comerțului cu 23%, tendința rămânând și în acest an”, a spus Peskov.
Discuții despre posibila înființare a formatului Rusia-Germania-Franța-Turcia privind Siria
Vladimir Putin și Angela Merkel și-au exprimat regretul cu privire la stagnarea implementării acordurilor de la Minsk privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei, a spus Peskov, menționând: “[Părțile] au făcut schimb de opinii cu privire la situația din Ucraina [Putin și Merkel] și-au exprimat regretul cu privire la faptul că punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk a fost total blocată. Au fost ridicate preocupări legate de prelungirea legii care expiră privind statutul special al Donbasului, care este un element important al acordurilor de la Minsk”.
În același timp, Planul comun de acțiune comun (JCPOA), cunoscut sub numele de acordul nuclear iranian, a fost, de asemenea, pe ordinea de zi a reuniunii la nivel înalt, a subliniat Peskov, mai scrie Sputnik.
Mai mult, liderii celor două state au atras atenția asupra problemei refugiaților sirieni, a spus Peskov. “Părțile au discutat temeinic chestiunea siriană. Putin a subliniat fluxul intensificat de refugiați care s-au întors acasă și a cerut țărilor europene să sprijine procesul pentru a-l face ireversibil”, a declarat Peskov. El a menționat, de asemenea, că Putin și Merkel au discutat despre formatul incluziv al discuțiilor de reconciliere siriană.
“[Putin și Merkel] au discutat despre soluționarea politică a conflictului sirian, în special formatul incluziv al soluționării politice care implică toate părțile [în conflict]”, a adăugat Peskov.
Președintele rus și cancelarul german și-au exprimat, de asemenea, preocuparea față de deciziile imprevizibile ale unor țări de a introduce tarife, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra economiei mondiale, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
În plus, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au discutat despre crearea posibilă a formatului de discuții asupra Siriei dintre Rusia, Germania, Franța și Turcia, a declarat Dmitri Peskov. “Un astfel de format a fost discutat [Putin și Merkel] au decis că dialogul într-un astfel de format va fi lansat la nivel de experți și asistenți pentru a îmbunătăți nivelul negocierilor în viitor”, a punctat Peskov.