Rusia și Germania au o serie de proiecte energetice mari, a spus președintele Rusiei Vladimir Putin, la conferința de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul german, precizând: “Apreciem foarte mult poziția responsabilă a guvernului german în sprijinul proiectului Nord Stream 2”.
La rândul ei, Angela Merkel a declarat că proiectul trebuie dus la bun sfârșit, potrivit Sputnik, subliniind că el este legiferat prin intermediul noii legislații europene: ”Germania şi alte ţări europene au doar de câştigat în urma “Nord Stream”. Toţi sunt interesaţi de diversificarea livrărilor sale de gaze, dar acesta este un proces foarte important”.
Proiectul “Nord Stream 2” presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream. Potrivit Sputnik, “SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva Nord Stream – 2 se pronunță, de asemenea, Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania. În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții”.
Vladimir Putin a mai spus: “În cadrul discuțiilor, am vorbit și despre problemele legate de continuarea tranzitului rusesc de gaz pe teritoriul Ucrainei. Am remarcat importanța acordurilor încheiate la 31 decembrie de Gazprom și partenerii săi ucraineni în temeiul cărora tranzitul gazelor va continua în următorii cinci ani.
Aceste acorduri sunt reciproc avantajoase și echilibrate atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina și îndeplinesc cu siguranță interesele consumatorilor europeni de resurse energetice ruse”.
Germania este unul dintre cei mai mari parteneri economici internaționali ai Rusiei, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin, după care urmează Republica Populară Chineză. Comerțul dintre Rusia și Germania a însumat 43,8 miliarde de dolari din ianuarie până în octombrie 2019. Investițiile germane în Rusia totalizează 20 de miliarde de dolari, în timp ce investițiile rusești în economia Republicii Federale se ridică la 9 miliarde de dolari.
- Problemele din Libia subminează securitatea și stabilitatea nu doar în acea regiune, ci are și implicații negative pentru Europa. Adică migrație ilegală, contrabandă, trafic de arme și droguri.
În discuția agendei internaționale și regionale s-a pus accentul pe Libia, unde, din păcate, ostilitățile la scară largă sunt în desfășurare, activitățile teroriste sunt în creștere, în timp ce economia și sfera socială sunt în declin, a mai spus Vladimir Putin. Toate acestea subminează securitatea și stabilitatea nu doar în acea regiune, ci are și implicații negative pentru Europa. Adică migrație ilegală, contrabandă, trafic de arme și droguri.
Președintele Rusiei a menționat: “Este crucial să punem capăt confruntării armate dintre Armata Națională Libiană a Mareșalului Haftar și Guvernul de Unitate Națională al domnului Sarraj, pentru a stabili încetarea focului și a lua măsuri pentru a reporni procesul politic cu scopul final de a depăși divizarea în interiorul țării și formând instituții naționale de stat.
Aceste obiective le-am evidențiat în declarația comună făcută recent de președintele Turciei și de mine, solicitând părților aflate în conflict din Libia să înceteze ostilitățile începând de la miezul nopții de astăzi (n.r. ieri). Am dat un raport detaliat cancelarului federal cu problemele discutate la Istanbul.
Apreciem inițiativa Germaniei de a organiza o conferință internațională despre Libia la Berlin. Pentru ca evenimentul să aibă rezultate solide, este necesar să se asigure participarea statelor care sunt într-adevăr interesate să ajute la soluționarea situației din Libia, iar deciziile finale trebuie să fie convenite anterior cu părțile libiene. Ghassan Salamé, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Libia, ar trebui să joace un rol în acest sens”.
- Siria se întoarce încet la viața pașnică de dinainte
Desigur, nu am neglijat situația din Republica Arabă Siriană în timpul discuțiilor, a mai spus Vladimir Putin, explicând: “Am împărtășit madamei Merkel rezultatele vizitei mele recente în Damasc și discuțiile cu președintele al-Assad. Putem afirma cu încredere că situația din țara respectivă se stabilizează. Siria se întoarce încet la viața pașnică de dinainte. Rusia și Germania sunt de părere că rezoluția finală a conflictului din Siria poate fi realizată exclusiv prin mijloace politice, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.
Principalul lucru este ca poporul sirian să aibă posibilitatea de a-și determina în mod liber și independent viitorul. Exact această abordare este cea care stă la baza formării Comitetului constituțional. Comitetul a organizat deja două sesiuni la Geneva și a înființat o comisie care va elabora proiectele de constituție pentru statul sirian.
În același timp, Rusia, împreună cu Turcia și Iranul, vor continua să sprijine Comitetul, pe cât posibil, în cadrul formatului de la Astana. Am discutat, de asemenea, problemele restabilirii post-conflict a Siriei, îmbunătățind situația umanitară și asigurând revenirea în siguranță a refugiaților. Toți membrii responsabili ai comunității internaționale trebuie să se alăture eforturilor pentru a ajuta organismele de stat siriene și sirienii în sensul cel mai larg să restaureze infrastructura, alimentarea cu apă și energie electrică, spitale și școli.
Între timp, orice ajutor acordat Siriei trebuie să fie oferit cu aprobarea corespunzătoare din partea autorităților legitime și să acopere toate teritoriile afectate, fără precondiții și politizare”.
- Vehicul financiar special, separat de dolarul american, pentru a fi utilizat în relațiile comerciale cu Iranul
Iranienii au dreptul la un sprijin din partea națiunilor europene, care au promis să înființeze un vehicul financiar special, separat de dolarul american, pentru a fi utilizat în relațiile comerciale cu Iranul, a mai spus Vladimir Putin. Acesta a adăugat: “Cu siguranță, nu am putea ignora o altă problemă care este de o importanță vitală nu numai pentru regiune, ci și pentru întreaga lume – problema păstrării Planului comun de acțiune privind programul nuclear al Iranului. După ce Statele Unite s-au retras din acest acord fundamental, partea iraniană a declarat că a suspendat o parte din angajamentele lor voluntare în cadrul JCPOA.
Permiteți-mi să subliniez acest lucru – și-au suspendat angajamentele voluntare în timp ce subliniază disponibilitatea lor de a reveni la respectarea deplină a acordului nuclear. Iranienii au dreptul la un sprijin din partea națiunilor europene, care au promis să înființeze un vehicul financiar special, separat de dolarul american, pentru a fi utilizat în relațiile comerciale cu Iranul. Instrumentul în sprijinul schimburilor comerciale (INSTEX) trebuie să înceapă în sfârșit să funcționeze”.