Update articol:

Norvegia – 29 de decese în rândul vârstnicilor, după prima vaccinare împotriva Covid-19; Agenţia Medicamentelor din Norvegia: “Toate decesele sunt legate de acest vaccin”

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese în rândul persoanelor cu vârsta peste 75 de ani cărora li s-a administrat prima vaccinare împotriva Covid-19, ridicând întrebări cu privire la ce grupuri trebuie vizate în programele naționale de vaccinare, potrivit Bloomberg.

S-au adăugat în ultima perioadă şase decese la cele deja cunoscute în Norvegia şi astfel a scăzut grupa de vârstă de la 80 la 75 de ani.

Experții în sănătate din Wuhan, China, au solicitat Norvegiei și altor țări să suspende utilizarea vaccinurilor COVID-19 pe bază de mARN produse de companii precum Pfizer , în special în rândul persoanelor în vârstă. 

Publicaţia Global Times din China spune că experții chinezi au declarat că incidentul cu moartea ar trebui evaluat cu prudență pentru a înțelege dacă moartea a fost cauzată de vaccinuri sau alte condiții preexistente ale acestor persoane. Yang Zhanqiu, virolog de la Universitatea Wuhan, a declarat vineri pentru Global Times că incidentul morții, dacă s-a dovedit a fi cauzat de vaccinuri, a arătat că efectul vaccinului Pfizer și al altor vaccinuri ARNm nu este la fel de bun pe cât se aștepta, scopul principal al vaccinurilor ARNm fiind de a vindeca pacienții. Un imunolog din Beijing, care a solicitat anonimatul, a declarat vineri pentru Global Times că lumea ar trebui să suspende utilizarea vaccinului COVID-19 ARNm produs de Pfizer, deoarece această nouă tehnologie nu a dovedit siguranța în utilizarea pe scară largă sau în prevenirea oricăror boli infecțioase. El nu a recomandat persoanelor în vârstă, în special celor peste 80 de ani, să primească niciun vaccin COVID-19.

Până vineri, Pfizer/BioNTech era singurul vaccin accesibil în Norvegia. “Toate decesele sunt legate de acest vaccin”, a transmis, sâmbătă, Agenţia Medicamentelor din Norvegia la solicitarea Bloomberg.

“Sunt 13 decese confirmate şi ar mai fi alte 16 pentru care se fac investigaţii”, a adăugat agenţia. Toţi cei care au murit aveau şi alte probleme medicale grave. “Majoritatea oamenilor au avut efectele adverse anticipate la vaccin, precum greaţă şi vomă, febră, reacţii locale şi înrăutăţirea stării generale”.

Ceea ce s-a întâmplat acum în Norvegia le-a determinat pe autorităţi să afirme că vaccinurile anti-Covid ar fi prea riscante pentru persoanele în vârstă sau cu boli în fază terminală, aceasta fiind cea mai precaută afirmaţie a unei autorităţi europene în sănătate.

Institutul norvegian de sănătate publică a apreciat că “pentru cei suferinzi, chiar şi cele mai slabe efecte adverse pot avea consecinţe serioase. Pentru cei cu speranţă de viaţă redusă, vaccinul este irelevant”.

Pfizer și BioNTech colaborează cu autoritatea de reglementare norvegiană pentru a investiga decesele din Norvegia, a declarat Pfizer într-o declarație prin e-mail. Agenția norvegiană a constatat că „numărul de incidente de până acum nu este alarmant și este în conformitate cu așteptările”, a spus Pfizer.

„Suntem conștienți că au fost raportate decese și în alte țări, dar nu avem încă detalii complete despre acest lucru”, a declarat Agenția norvegiană pentru medicamente, adăugând: „Există, de asemenea, diferențe între țări în ceea ce privește prioritatea pentru vaccinare, iar acest lucru ar putea afecta, de asemenea, raportarea efectelor secundare, inclusiv a decesului”.

„Agenția norvegiană pentru medicamente a comunicat, înainte de vaccinare, că, atunci când se vaccinează cei mai în vârstă și cei mai bolnavi, este de așteptat ca decesele să apară într-un context legat de timp cu vaccinarea. Aceasta nu înseamnă că există o legătură cauzală între vaccinare și deces. De asemenea, în legătură cu decesele raportate, am transmis că este posibil ca efectele secundare comune și cunoscute ale vaccinurilor să fi fost un factor care să contribuie la o evoluție gravă sau la un rezultat fatal”, a spus agenția.

Recomandarea Norvegiei nu înseamnă că persoanele mai tinere și mai sănătoase ar trebui să evite vaccinarea. Dar este o indicație timpurie a ceea ce trebuie urmărit în timp ce țările încep să emită rapoarte de monitorizare a siguranței cu privire la vaccinuri.

Emer Cooke, noul șef al Agenției Europene pentru Medicamente, a declarat că urmărirea siguranței vaccinurilor Covid, în special a celor care se bazează pe tehnologii noi, cum ar fi ARN mesager, ar fi una dintre cele mai mari provocări odată ce lansările vor fi lansate pe scară largă.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014