Update articol:

OMV a decis să nu-l dea în judecată pe fostul CEO Rainer Seele pentru daune,  după ce auditul extern asupra activității sale nu a găsit temeiuri legale suficiente

Rainer Seele Sursa foto: omv.com

OMV  anunță că nu-l va da în judecată pe fostul CEO Rainer Seele, după ce auditul extern asupra activității sale nu a găsit temeiuri legale suficiente, potrivit unui comunicat.

Auditul special, comandat de Consiliul de Supraveghere al OMV, în legătură cu o posibilă administrare defectuasă a fostului CEO Rainer Seele a fost finalizat. Acesta a fost condus de firma germană de avocatură Gleiss Lutz și firma de avocatură austriacă hba. Raportul a fost prezentat astăzi Consiliului de Supraveghere.

Posibile încălcări ale obligațiilor și potențiale cereri de despăgubire împotriva fostului CEO Rainer Seele au fost investigate în următoarele domenii: 1) încheierea unui acord secundar cu un director OMV, 2) încheierea unui acord de sponsorizare sportivă cu Zenit St. Petersburg fotbal club în 2018 și 3) modificările la acordurile de furnizare de gaze cu Gazprom Export în 2018.

Nu există un temei legal suficient pentru abateri care pot fi acționate în instanță

Potrivit raportului de investigație prezentat și discutat de către Consiliul de Supraveghere, fostul președinte al Directoratului OMV, Rainer Seele, a acționat în sfera de aplicare a autorizației sale atunci când a efectuat modificări ale acordurilor de furnizare a gazelor naturale în 2018. Indicii ale unor abateri au fost găsite în încheierea unui acord secundar cu un executiv al OMV și în încheierea acordului de sponsorizare sportivă cu clubul de fotbal Zenit St. Petersburg.

Cu toate acestea, experții juridici sunt de părere că ambele acorduri au fost încheiate legal, explică avocatul Johannes Zink de la firma de avocatură hba: „În ciuda abaterilor stabilite de la liniile directoare interne ale companiei, nicio conduită greșită a fostului CEO nu ar putea fi luată în considerare”. Ca urmare, nu există alte motive care să împiedice descărcarea de gestiune a fostului executiv la următoarea Adunare Generală Anuală, potrivit lui Zink.

Nicio acțiune în justiție pentru daune

În urma unei discuții ample, Consiliul de Supraveghere a decis să nu-l dea în judecată pe Rainer Seele pentru daune.

Președintele Consiliului de Supraveghere Mark Garrett a declarat: „Am luat acuzațiile foarte în serios și am solicitat o anchetă externă. Consiliul de Supraveghere urmează, așadar, recomandarea experților juridici și, așa cum stau lucrurile astăzi, nu va iniția acțiuni în justiție și va propune viitoarei Adunări Generale Anuale ca fostul Președinte al Directoratului să fie eliberat din funcție.

Cu toate acestea, constatările investigației arată și neglijența fostului CEO în interpretarea regulilor stricte de conformitate și a codului de conduită al OMV, pe care Consiliul de Supraveghere al OMV nu le tolerează. Prin urmare, a fost corect și important să se inițieze o revizuire cuprinzătoare a acuzațiilor, ca un semnal clar că un astfel de comportament nu își are locul în OMV. Drept urmare, ne-am întărit liniile directoare interne, care stipulează acum o aprobare oficială de către Consiliul de Supraveghere pentru contractele semnificative din punct de vedere strategic.”

Consiliul de supraveghere de la OMV  a anunțat in iunie ca nu va aproba acţiunile din 2021 ale fostului director general, Rainer Seele şi va demara o anchetă amănunţită asupra deciziilor sale manageriale.

Sub conducerea lui Seele, numit la conducerea OMV în 2015, grupul austriac s-a concentrat pe investiţiile în zăcămintele de petrol şi gaze din Rusia pentru a-şi îmbunătăţi performanţele financiare.

Investiţiile făcute în Rusia după 2015 “au fost, ex post, o greşeală”, a spus Mark Garrett.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)