Update articol:

OTP Bank România -profit net de 17 milioane lei, în primul semestru

  • Volumul creditelor a crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut;
  • Volumul depozitelor a înregistrat o creștere de 17% față de semestrul I, 2019

OTP Bank România a înregistrat în primele șase luni ale anului un profit consolidat după impozitare de 17 milioane lei, mai mic față de rezultatul înregistrat în primul semestru din 2019, ca urmare a dublării costurilor de risc în contextul pandemiei Covid-19, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului,

„În ciuda contextului generat de pandemie, OTP Bank România consemnează o creștere puternică, iar atât creditele, cât și depozitele au înregistrat o creștere de 16-17% de la un an la altul. Banca a obținut un profit de 17 milioane RON în primul semestru, chiar și după constituirea provizioanelor în suma de 58,9 milioane pentru efectele neprevăzute ale Covid. Proiectele de transformare nu s-au oprit, am inaugurat recent o nouă filială în Pipera și continuăm procesul de recrutare pentru extinderile următoare”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Profitul operațional aferent primelor șase luni ale anului a crescut la 92 milioane, ca urmare a creșterii cu 14% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut; în același timp cheltuielile operaționale au urcat cu 18% pe fondul implementării programului de dezvoltare organică al OTP Bank România, demarat în 2019.  

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 18% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind susținute de dezvoltarea dinamică a portofoliului de credite performante.

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut dinamic cu 18% comparativ cu semestrul I al anului precedent, susținute de un avans al creditării pentru segmentul IMM (+27%), al cererii pentru credite imobiliare (+18%) și al cererii de finanțare din partea segmentului corporate (+16%).

Activitatea de creditare a fost atipică în primul semestru al anului ca efect al pandemiei Covid-19; după creșterea dinamică din primul trimestru a urmat încetinirea ritmului de creștere din aprilie-mai și apoi revenirea începând cu luna iunie. Comparativ cu primul semestru din 2019, ritmul de creștere al creditelor acordate clienților persoane juridice a fost +21% în timp ce vânzările de credite imobiliare s-au contractat cu -14%, iar creditele de consum cu -21%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 17%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susținută de cele trei linii de afaceri: Retail (+22%), IMM (+5%) și Corporate (+23%).

Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au atins nivelul de 13,6 miliarde lei, în creștere cu 16% comparativ cu finalul lunii iunie 2019, iar profitul după impozitare a fost de 14 milioane lei.

Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 20,9%, față de 17,1% în primul semestru al anului trecut. Creșterea se datorează majorării de capital social din al doilea semestru al anului 2019, în sumă de 320 milioane lei, dar și efectelor pozitive aduse de modificarea cadrului de reglementare european, în contextul pandemiei.

OTP Group a înregistrat în primul semestru al anului un profit ajustat de  114 miliarde HUF (1.592 milioane RON). Rezultatele primului semestru au fost afectate în principal de costurile crescute de  risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Profitul contabil a fost de 75 miliarde HUF (1.041 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (55 miliarde HUF/ 764 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (22 miliarde HUF/ 301 milioane RON), Croația (10 miliarde HUF/ 139 milioane RON), Ucraina (11 miliarde HUF/ 150 milioane RON) și Serbia (4 miliarde HUF/ 51 milioane RON).

 

OTP Group aniversează anul acesta 70 de ani de activitate, în timp ce subsidiara din România marchează 16 ani de prezență de piața locală. Până astăzi, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 36 de mii de angajați deservește zilnic peste 18,5 milioane de clienți din 12 țări.

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/09/2020)

Aprobare Tribunal - fuziune prin absorbtie a companiilor de servicii energetice

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/09/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/09/2020)

Convocare AGOA - 23 (26) octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/09/2020)

Comunicat referitor la AGOA din 12.10.2020