Update articol:

Peter Schiff: Criza financiară din 2023 a început!

Pe măsură ce începem să analizăm consecințele falimentului Silicon Valley Bank și Signature Bank și reacția guvernului la acestea, următoarea întrebare este: ce urmează?

Oficialii guvernamentali și expertii mainstream insistă că totul este bine acum. Ei spun că acțiunea rapidă a guvernului SUA a evitat o criză. Dar în podcast-ul său, Peter Schiff, broker american, comentator financiar , CEO și strateg-șef global al Euro Pacific Capital Inc, a spus că acesta este doar începutul următoarei crize financiare, potrivit https://schiffgold.com/.

“Aceasta nu mai este criza financiară din 2008. Aceasta este criza din 2023. A trecut mult timp – cincisprezece ani de când am avut o criză financiară. Sunt surprins că a durat atât de mult până să înceapă această criză. Dar nu sunt surprins că avem o criză”, a spus Peter Schiff. 

În weekend, Rezerva Federală și Trezoreria SUA au luat măsuri rapide pentru a  aborda falimentul celor două mari bănci. Schiff a numit-o „echipa de protecție a plonjării”.

Pentru a preveni fuga banilor și pentru a consolida sistemul, autoritățile au creat un mecanism pentru a se asigura că nimeni nu își pierde depozitele – chiar și cele care nu au fost asigurate de FDIC. Ele au înființat, de asemenea, un program de împrumuturi care salvează efectiv orice alte bănci care ar putea fi pe un teren instabil.

Schiff spune că situația ar fi fost mult mai rea dacă guvernul nu ar fi anunțat această salvare. Aproape sigur că am fi avut mai multe falimente bancare. Desigur, oficialii guvernamentali, inclusiv președintele Biden, insistă că acest lucru nu este o salvare.

“Nimeni nu vrea să recunoască că este o salvare pentru că, evident, salvările băncilor nu au fost populare, așa că autoritățile vor să se distanțeze de acest limbaj. Dar aceasta este clar o salvare”, spune Peter Schiff. 

Oficialii guvernamentali pot susține în mod plauzibil că nu salvează băncile falimentare pentru că lasă instituțiile să se prăbușească. Dar clienții băncii sunt salvați.

“Clienții ar fi pierdut bani. Dar acum nu vor pierde bani. De ce? Pentru că guvernul va compensa pierderile”, potrivit lui Peter Schiff. 

Biden și alți oficiali susțin că nu contribuabilii vor plăti pentru aceste bănci.

“Bine, atunci de unde vor veni banii? De la omul de pe lună? Desigur că contribuabilii vor plăti. Dar s-ar putea să nu plătească sub formă de taxe, deoarece nimeni nu are curajul să crească efectiv impozitele clasei de mijloc. Dar asta nu înseamnă că contribuabilii vor scăpa de asta. Vor plăti pentru asta. Doar că nu vor plăti pentru asta cu taxe mai mari. Vor plăti pentru asta cu prețuri mai mari”, spune Peter Schiff. 

Acesta aduce în discuție taxa pe inflație.

Duminică, FED a anunțat Programul de finanţare a băncilor la termen (BTFP). Acest program va oferi împrumuturi cu o durată de până la un an băncilor, asociațiilor de economii, cooperativelor de credit și altor instituții de depozit eligibile, care oferă drept garanție titluri ale trezoreriei americane, titluri garantate cu ipoteci și alte active eligibile. Băncile vor putea să se împrumute la nivelul valorii juste a activelor.

De fapt, planul creează un mecanism pentru bănci de a achiziționa capital pe care altfel nu l-ar fi putut accesa în condiții normale de piață. Și, desigur, FED va crea banii pentru aceste împrumuturi.

“De fapt, din punctul meu de vedere, ziua de astăzi marchează revenirea la relaxarea cantitativă. Deci, acum suntem oficial în QE 5. Și mă aștept ca bilanțul Fed să crească de aici”, spune Peter Schiff. 

Potrivit lui Schiff, este uimitor că, în urmă cu doar o săptămână, oamenii încă vorbeau despre FED care ucide inflația în timp ce aducea economia la o „aterizare moale”. Între timp, spune el, singurul mod în care FED ar putea reuși să obțină o inflație aproape de 2% este creând nu doar o recesiune, ci și o criză financiară.

“Deci, nu e doar că urma să avem o recesiune. Vom avea o altă criză financiară. Și am mai spus că criza financiară pe care FED ar urma să o creeze de data aceasta va fi mai gravă decât cea pe care a creat-o în 2008. Și exact acolo ne aflăm”, spune Peter Schiff.

Schiff a spus că această criză financiară este deja atât de gravă încât guvernul a ridicat efectiv protecția FDIC de la 250.000 de dolari la infinit:

“Ei doar au creat precedentul. Știu că nu l-au stabilit prin lege. Dar au creat precedentul de salvare a deponenților acestor două bănci.”

Și printr-o mișcare de baghetă, guvernul federal și-a asumat efectiv 7 trilioane de dolari în plus în datorii nefinanțate. (Totalul depozitelor bancare neasigurate.)

Între timp, multe alte bănci aveau să eșueze dacă guvernul nu le-ar fi sprijinit.

“Acei directori au fost salvați pentru că și-ar fi pierdut slujba când băncile lor s-ar fi prăbușit, dar acum băncile lor nu vor cădea din cauza salvării. Mulți acționari și-ar fi pierdut banii. Dar acum nu își vor pierde banii din cauza acestor salvări. Da, sunt câțiva oameni care au fost pedepsiți. Dar toți ceilalți directori din domeniul bancar care au făcut aceleași greșeli, care au aceleași bilanţuri supraîndatorate – vor fi liberi cu toţii”, precizează Peter Schiff.

Biden a spus că va găsi persoanele responsabile pentru această situație și îi trage la răspundere. Schiff a subliniat că există o persoană în administrația Biden care are dreptate:

“Ea este secretara Trezoreriei, Janet Yellen. Oamenii responsabili pentru această mizerie sunt toți președinții și doamnele din cadrul Rezervei Federale, începând cu Alan Greenspan până la Powell.”

Cu toate acestea, autoritățile susțin că acțiunea lor rapidă a împiedicat alte falimente bancare, iar sistemul financiar rămâne solid. „Banii voștri sunt în siguranță”, spun ei.

Schiff nu este de acord: “Ca urmare a acestor salvări, banii pe care oamenii îi au în depozite la bănci sunt expuși unui risc mai mare ca niciodată. De fapt, nu sunt doar depozitele la aceste bănci falimentare. Dar fiecare depozit la fiecare bancă este acum în pericol. Și motivul este inflația. Va fi creată o inflație masivă pentru a plăti aceste salvări. O revenire la relaxarea cantitativă. Prețurile vor exploda. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a depozitelor bancare va scădea.”

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica