Update articol:

Pierderi masive pe Bitcoin, după o tranzacţie eşuată de 416 milioane dolari

Un trader neidentificat a provocat pierderi masive, în urma unui pariu greșit pe Bitcoin, punând la îndoială încrederea într-una din cele mai mari burse de criptomonede din lume, conform Bloomberg.

Poziția long (n.a. de cumpărare, mizează pe creșterea prețului activului) pe contractele futures Bitcoin cotate la bursa OKEx, din Hong Kong, a avut o valoare noțională de aproximativ 416 milioane dolari, potrivit unei declarații de la OKEx de vineri și datelor compilate de Bloomberg.

OKEx a operat lichidarea poziției marți, dar tranzacția nu a putut să acopere pierderea, deoarece prețul Bitcoin a scăzut.

Deoarece OKEx are o politică de “socialized clawback” pentru astfel de situații, va forța traderii futures să renunțe la aproximativ 18% din profiturile lor.

Deși clawback-urile nu sunt fără precedent la OKEx, mărimea dezastrului din această săptămână a atras o atenție sporită.

Episodul subliniază riscurile tranzacționării monedelor virtuale în locații cu reglementări laxe, care adesea permit niveluri ridicate de levier și nu oferă protecția pe care investitorii o așteaptă de pe piețele tradiționale de acțiuni și obligațiuni.

Platformele de criptomonede au fost lovite continuu, de la întreruperi până la hackeri sau manipularea pieței, în ultimii câțiva ani, o perioadă în care volatilitatea spectaculoasă a Bitcoin a atras noi investitori din întreaga lume.

“Toată lumea vorbește despre asta”, a declarat Jake Smith, consilier la Bitcoin.com din Tokyo, referitor la tranzacția ratată de la OKEx.

Platforma, care a identificat doar investitorul cu probleme prin numărul de identificare 2051247, a transmis că poziția a fost inițiată la ora 2 dimineața, ora Hong Kong, pe 31 iulie.

“Echipa noastră de management al riscurilor a contactat imediat clientul, solicitându-i de câteva ori să închidă parțial pozițiile pentru a reduce riscurile pentru piață”, a transmis OKEx, continuând: “Cu toate acestea, clientul a refuzat să coopereze, ceea ce a dus la decizia noastră de a-i îngheța contul pentru a preveni creșterea numărului de poziții noi. La scurt timp după această acțiune preventivă, din păcate, prețul BTC a scăzut, cauzând lichidarea contului”.

Bursa a anunțat că a injectat 2.500 Bitcoin – în valoare de aproximativ 18 milioane USD în prețuri curente – într-un fond de asigurări pentru a minimiza impactul asupra clienților.

“Clawback-urile sunt specifice pentru piețele de criptomonede și expun bursele care le folosesc la riscuri reputaționale atunci când clienții sunt forțați să sufere pierderile”, a declarat Tiantian Kullander, fost trader Morgan Stanley, care a co-fondat compania de cripto-tranzacționare Amber AI Group. „Este un mecanism ciudat”, a spus Kullander.

Bitcoin, cea mai mare monedă virtuală după valoarea de piață, a scăzut cu 2,2%, până la 7 383,44 dolari la 4:56. Ora Hong Kong, vineri, prelungindu-și declinul în această săptămână până la 10%. Aceasta a scăzut cu 48% în acest an.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014