Update articol:

Preşedinte Eco Ruralis: Politica Agricolă Comună s-a dovedit insuficientă pentru a proteja interesele micilor producători din România

pixabay.com pixabay.com

Politica Agricolă Comună (PAC) s-a dovedit insuficientă pentru a proteja interesele micilor producători din România, în condiţiile în care din 4 milioane de ţărani, mai puţin de 800.000 beneficiază de suportul PAC, a declarat, duminică, preşedintele Asociaţiei Eco Ruralis, Attila Szocs, într-o conferinţă pe teme agricole.

“PAC s-a dovedit insuficientă pentru a susţine şi proteja interesele micilor producători din România, oferind majoritatea covârşitoare a subvenţiilor marilor ferme industriale care concentrează mii sau zeci de mii de hectare în România. (…) Noi vrem să facem lobby pentru o Politică Agricolă Comună mai echitabilă şi mai justă faţă de ţărani. Dacă la noi din 4 milioane de ţărani, mai puţin de 800.000 beneficiază de suportul PAC, este clar că avem nevoie de o redefinire a ceea ce înseamnă a fi ţăran din prisma aceasta a subvenţiilor şi a eligibilităţii pentru proiecte de dezvoltare rurală”, a spus Szocks la conferinţa publică internaţională “Dincolo de Politica Agricolă Comună: Cum pot drepturile omului să prevaleze intereselor economice în cadrul politicilor publice din alimentaţie şi agricultură?”.

El a subliniat că există o mare problemă vizavi de modul cum sunt distribuite subvenţiile pe PAC în România.
“Subvenţiile sunt concentrate în tot mai puţine mâini şi avem o foarte slabă dezvoltare rurală în România, cu o insuficientă atragere a fondurilor pentru dezvoltare rurală. Trebuie să recunoaştem rolul ţăranilor în a proteja ecosistemul nostru, în a proteja spaţiul rural şi trebuie să avem o nouă Politică Agricolă Comună echitabilă şi justă pentru noi”, a spus preşedintele Asociaţiei Eco Ruralis, citat de Agerpres.

Dezbaterile din cadrul conferinţei s-au axat pe găsirea de noi oportunităţi în vederea susţinerii fermelor şi producţiei ţărăneşti, respectării drepturilor ţărăneşti şi implementării unor politici publice care să avantajeze dezvoltarea unei agende agricole bazate pe agro-ecologie şi suveranitate alimentară. De asemenea, în cadrul conferinţei s-a vorbit despre o dezbatere asupra oportunităţii Decadei Naţiunilor Unite pentru Agricultura Familială şi asupra modului în care procesul pentru implementarea Declaraţiei ONU a Drepturilor Ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural poate fi consolidat în regiunea noastră.

Preşedintele Eco Ruralis a subliniat că în decembrie 2018 drepturile ţăranilor din întreaga lume au fost recunoscute şi reglementate prin adoptarea, la New York, a Declaraţiei Naţiunilor Unite a Drepturilor ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural. “ONU a declarat următorii zece ani ca fiind decada pentru agricultura familială. Nu poate fi o decadă a fermelor familiale fără noi ţăranii şi muncitorii din mediul rural. Noi trebuie să fim în centrul acestui proces (…) Este imperativ să avem o abordare axată pe drepturile umane. Acum ne aflăm la o răscruce de drumuri, iar recent adoptata declaraţie a ONU pentru drepturile ţăranilor şi ţărăncilor precum şi a altor persoane din mediul rural vine ca o victorie uriaşă pentru ţăranii de pretutindeni. După ani de negocieri şi implicare intensă a mişcării ţărăneşti a venit timpul implementării naţionale a acestei declaraţii. Suntem pregătiţi să muncim cot la cot cu guvernul nostru pentru a implementa această declaraţie în acest context al decadei fermelor familiale”, a adăugat Attila Szocs.

El a menţionat că asociaţia a început să facă propria strategie în urma adoptării declaraţiei ONU, astfel încât “să ajungem la guvernul nostru şi să implementeze declaraţia”.

“Există o deschidere politică, dar nu trebuie să ne speriem că această declaraţie va duce la conflicte legislative. Este o declaraţie universală şi noi ne gândim să dezvoltăm o strategie asupra implementării. Un exemplu concret: articolul 1 din declaraţie defineşte concret ce înseamnă să fii ţăran. Avem o OUG care defineşte ce înseamnă ferma de familie şi fermierul activ, dar trebuie să vedem dacă astfel de definiţii îţi aduc sau nu beneficii pe PAC”, a explicat reprezentantul ţăranilor.

Şeful Eco-Ruralis şi-a exprimat solidaritatea în numele asociaţiei faţă de colegii ţărani şi ţărănci care au fost afectaţi de inundaţiile şi viiturile din ultimele zile, dar şi faţă de crescătorii de animale afectaţi de Pesta Porcină Africană (PPA). “Trebuie să realizăm că suntem într-o criză climatică puternic adâncită de către agro-industria globală. Este timpul să ne întoarcem către agro-ecologie, aceasta fiind soluţia noastră ţărănească pentru această criză. Totodată, ne exprimăm solidaritatea cu acei mii de ţărani, crescători de animale, care au fost şi sunt afectaţi de criza PPA din România. Urmărim cu indignare felul în care această criză decimează fermele şi gospodăriile ţărăneşti care au ajuns să plătească nedrept cu preţul falimentului şi sacrificării în lanţ, forţaţi din cauza pericolului de contaminare din marile ferme. Am pierdut deja milioane de hectare din cauza dezvoltării agro-industriei care alimentează pieţe globale, speculative, dar totodată distrug regiunile noastre rurale împingându-le de multe ori sub limita sărăciei şi în subdezvoltare economică şi socială”, a susţinut preşedintele Eco Ruralis.

Nu în ultimul rând, Szocks susţine că seminţele locale ţărăneşti sunt împinse în afara pieţei de către soiurile industriale care depind de tratamente chimice şi fertilizanţi artificiali dăunători pentru mediu, fiind pe cale de dispariţie din cauza industrializării agriculturii, deşi sunt rezistente la condiţii vitrege de mediu, iar producţia obţinută este una de calitate superioară şi nutritivă.

“Accesul nostru la piaţă este tot mai limitat şi afectat de către o concurenţă puternic neloială făcută de marile supermarketuri. Tinerii noştri ţărani îşi pierd încrederea în a continua agricultura şi abandonează satul deseori devenind muncitori migranţi exploataţi în alte ţări europene”, a mai subliniat acesta.

Asociaţia Eco Ruralis şi Confederaţia Europeană Ţărănească Via Campesina a organizat duminică, la Bucureşti, conferinţa publică internaţională intitulată “Dincolo de Politica Agricolă Comună: Cum pot drepturile omului să prevaleze intereselor economice în cadrul politicilor publice din alimentaţie şi agricultură?”.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative