Update articol:

Procurorul general al Israelului ordonă anchetarea modului în care poliţia a utilizat programe spion

Avichai Mandelblit/ Photo By Mark Neyman / Government Press Office (Israel)

Procurorul general al Israelului a ordonat anchetarea metodelor de supraveghere folosite de poliţie, în urma apariţiei unor informaţii despre utilizarea ilegală a unui instrument controversat de acces informatic neautorizat, transmite Reuters vineri, potrivit Agerpres.

Un material apărut în cotidianul financiar Calcalist descrie modul în care poliţia a utilizat programul spion Pegasus, produs de Grupul NSO din Israel. Compania respectivă este acum pe lista neagră a guvernului Statelor Unite, iar parlamentul israelian a cerut poliţiei să dea explicaţii.

Într-o scrisoare deschisă către şeful poliţiei, procurorul general Avichai Mandelblit arată că o primă examinare a problemei nu a identificat probe de utilizare necorespunzătoare sistematică a tehnologiilor de supraveghere. El apreciază însă că urmărirea cazurilor particulare prezentate în presă este dificilă din cauza lipsei informaţiilor pentru identificare.

Calcalist nu citează surse, dar afirmă că poliţia a folosit Pegasus împotriva unor obiective cum ar fi liderii protestelor antiguvernamentale, uneori fără a dispune de mandatele necesare din partea justiţiei.

“Este dificil de supraapreciat gravitatea presupusei încălcări a drepturilor fundamentale”, a afirmat Mandelblit.

Articolul respectiv a adăugat o dimensiune internă presiunilor internaţionale asupra Israelului, după acuzaţii conform cărora a spyware-ul Pegasus a fost folosit ilegal de clienţi guvernamentali străini pentru spionarea unor activişti din domeniul drepturilor omului, a unor jurnalişti sau a unor politicieni.

Procurorul general a declarat că a format o echipă condusă de adjunctul său care să ancheteze situaţia “în mod sistematic şi complet”.

Şeful poliţiei, Kobi Shabtai, a anunţat joi că poliţia desfăşoară o anchetă internă, care până acum nu a descoperit nereguli. “Dacă se dovedeşte că au fost anumite cazuri care s-au abătut de la proceduri, vom acţiona pentru ameliorare şi remediere, cu deplină transparenţă şi cooperare cu toate părţile”, a promis el.

NSO a comunicat că nu poate confirma sau dezminţi informaţii despre niciun client existent sau potenţial şi că nu operează sistemul după vânzarea către clienţi, nefiind implicată în niciun fel în modul în care este utilizat.

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014