Update articol:

Producătorii de gaze, împotriva plafonării preţului

ROPEPCA: „Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă pune producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale”

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA a transmis, astăzi, că este profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.

În urma propunerii Guvernului, acţiunile Romgaz (SNG) scădeau, astăzi, în jurul orei 14, cu 3,62%, la 30,65 lei/unitate, iar cele OMV Petrom (SNP) se depreciau cu 3,25%, la 0,3125 lei/acțiune.

Potrivit Asociaţiei, producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii cât și modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părțile implicate. ROPEPCA susține că plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale.

Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe, mai arată ROPEPCA, adăugând: « Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia.

Trebuie menționat că statul încasează 60% din această creștere a prețului gazelor de după liberalizarea pieței, prin suprataxare acestuia. Mai mult decât atât, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România ».

Harald Kraft, Președintele Ropepca, a declarat: “ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale”.

Producătorii mai susţin că impunerea unui preţ de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă.

“O Hotărâre de Guvern care plafonează prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul piață liberă; această decizie va descuraja producția internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor și în crearea de locuri de muncă”, susține Harald Kraft.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră este compusă din 16 membri, deținători de acorduri de concesiune.

Membrii Asociaţiei au avut, în anul 2017, investiții cumulate de 900 milioane de euro şi o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (05/03/2021)

Convocare AGOA-AGEA pentru data de 28 aprilie 2021

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA