Update articol:

Rafila: Normele privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului, în vigoare de la 1 iulie (vezi normele)

  • Din iulie, situația tuturor bolnavilor de cancer ar trebui să fie clarificată. 

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că normele pentru Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar Guvernul urmează să modifice printr-o ordonanţă legislaţia în vigoare în domeniu pentru a facilita accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament. Rafila și echipa de specialiști a Ministerului și ai CNAS au introdus și patru propuneri de optimizare a PNCC.

Vezi aici: NORME REALIZATE PENTRU PLANUL NAȚIONAL DE
COMBATERE A CANCERULUI (PNCC) 30 IUNIE

“Trebuie să luăm o decizie responsabilă astfel încât să modificăm legea. Nu înlocuim anexa, dar o corectăm acolo unde este posibil, astfel încât accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament să poată să fie realizat. Am scris deja proiectul de ordonanţă şi, după ce ne mai consultăm cu comisiile de specialitate, îl vom pune în transparenţă şi îl vom înainta Guvernului spre adoptare. Legea de prevenire şi combatere a cancerului are o bună parte dintre norme. (…) Normele vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar în momentul în care ordonanţa va permite finanţarea activităţilor menţionate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ele devin imediat disponibile pacienţilor. Trebuie să putem folosi banii care există la Casă. În momentul în care această ordonanţă va fi adoptată, sper că în prima săptămână sau în primele două săptămâni ale lunii iulie, ele pot să fie decontate”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă.

 

Setul de măsuri și norme elaborate ce urmează să fie implementate de la 1 iulie includ prevenția și diagnosticul precoce al cancerului, înființarea registrului național de cancer, diagnosticul cancerului, tratamentul și monitorizarea pacienților oncologici, îngrijirea pacientului oncologic, modificări legislative aflate în transparență decizională, actualizarea tarifelor de decontare.

Normele prevăd, printre altele, introducerea a 23 de molecule noi în Lista medicamentelor gratuite şi implementarea recomandării de prescriere a biosimilarelor pentru creşterea accesului la tratamentele oncologice, consiliere psihologică şi psihoterapie pentru pacientul oncologic şi pentru aparţinători, introducerea radioterapiei stereotactice, extinderea pachetul de bază pentru îngrijirea pacienţilor oncologici.

Alexandru Rafila a mai spus că  “foarte multe dintre prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialiști, cei mai reputați specialiști în oncologie din România, lucrează de șase luni la aceste norme. Nu discutăm despre altceva decât despre o corecție care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care pe de o parte împiedică finanțarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienților și pe de altă parte exclud numeroase categorii de pacienți oncologici de la ceea ce își propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienții cu melanom malign, pacienții cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii”.

“Am demarat procedurile pentru înființarea Registrul național de cancer – noi aveam până acum doar Registrul regional, nu aveam un registru național, iar prin ordinul semnat azi s-a stabilit cadrul necesar pentru înființarea acestui registru”, a declarat Alexandru Rafila.

Totodată, documentul prezentat de Ministrul Rafila include și patru propuneri de optimizare a PNCC – Identificarea clară a surselor de finanțare pentru derularea programului, extinderea accesului la diagnostic pentru pacienții oncologici, dezvoltarea terapiei personalizate și a testării genetice la pacienții oncologici și introducerea serviciului de radioterapie stereotactică.

”Ministerul Sănătății nu a fost implicat în elaborarea planului aprobat de Parlament, a fost o comisie din Parlament, iar toate amendamentele pe care le-am adus noi au fost respinse în bloc”, a ținut să explice ministrul Sănătății motivul pentru care s-a ajuns la această situație din care de pierdut au avut doar pacienții.