Update articol:
PREJUDICIU DE 31 MILIOANE DE EURO

Regii “Motorinei ” – Radu Nemeş şi Racz Peter Attila – , trimişi în judecată într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu motorină

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 10 inculpați în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro.

Concret au fost trimiși în judecată următorii:

-RACZ PETER ATTILA, GALAMBOSZ LASZLO și RISTIN POMPILIU pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
-NEMEȘ RADU, CAPRĂ RĂZVAN – FLORIN, NEACȘU NICOLAE, ANDRESCU FLORINEL, CSASZAR-PAL ZSOMBOR, ȘOLDAN ROMULUS și OLTEANU RĂZVAN MIHAI pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

 

Pe numele celor doi Curtea de Apel București a emis mandat de arestare în lipsă, după ce aceştia au fugit în ţară şi s-au refugiat în SUA. Soții Nemeș, împreună cu fostul şef de cabinet al fostului şef al ANAF, Codruţ Marta, şi alte două persoane sunt inculpați în dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro cu carburanți.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

RADU Nemeş este cunoscut ca „Regele Motorinei”. Soţii Diana şi Radu Nemeş, complicii lui Codruț Marta şi ai lui Sorin Blejnar, acuzaţi de fraudă în România, au fost arestaţi în 2014 de FBI şi au fost extrădaţi în România.

Sorin Blejnar și soții Radu și Diana Nemeș au fost trimiși în judecată în iulie 2014, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2012, Radu și Diana Nemeș și alte șapte persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparență unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul sau șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de fostul șef al vămilor, Viorel Comanita, și de fostul ofițer DIPI Florin Secareanu, printre alții.

 
În 9 iunie 2016, Curtea de Apel București i-a condamnat, în dosarul “Motorină”, pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar la cinci ani de închisoare cu executare, pe Radu Nemeș la nouă ani, pe soția acestuia, Diana Nemeș, la șapte ani și pe fostul șef al vămilor Viorel Comanita la cinci ani de închisoare.
Sentinţa în dosarul “Motorina” a fost contestată la instanţa supremă. 
 
Racz Peter Attila, bun prieten al celebrului dispărut Codruț Marta, fostul șef de cabinet al ex-șefului ANAF, Sorin Blejnar, a fost dat în urmărire internaţională în 2015. Afaceristul a dispărut înainte ca magistraţii Curţii de Apel Bucureşti să-l condamne definitiv, la finele lunii trecute, la 7 ani de închisoare în procesul în care a fost acuzat că a coordonat o grupare ce a fraudat statul cu 87 milioane lei prin tranzacţii ilicite cu carburanţi. 
 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative