Update articol:

Rompetrol Rafinare a făcut o investiție de circa 3 milioane dolari, în modernizarea instalațiilor și un nou sistem digital

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat cu succes o nouă etapă a programului de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari: modernizarea instalațiilor de “In-Line Blending/Amestec în Linie” a carburanților, potrivit unui comunicat.

Investiția totală se ridică la circa 3 milioane USD, iar modernizarea instalațiilor a vizat, în principal, optimizarea producției de carburanți prin îmbunătățirea sistemului integrat de management și automatizare a fluxurilor tehnologice.

Inițiate la începutul anului trecut, lucrările de modernizare ale celor două instalații au fost finalizate în iunie 2019. Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real a componenților si a produsului final obținut și, implicit, o monitorizare atentă a calității carburanților si a conformității acestora cu legislația în vigoare.

Printre activitățile desfășurate se numără și modernizarea componentei digitale cu una de ultimă generație, implementarea unui nou sistem de management și distribuție a controlului (DCS) și înlocuirea analizoarelor – capabile să analizeze și să monitorizeze cu maximă acuratețe toți parametrii tehnici. La acestea se adaugă și instalarea unor noi pompe de aditivi cu capacități ridicate, dar și dublarea celor pentru componenți (pentan, butan și biodiesel).

În prezent, rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalații de Amestec în Linie pentru carburanți (benzină, motorină), care au fost construite și introduse în fluxul tehnologic în 2003, respectiv în 2006.

Rolul principal al acestor unități este acela de utilizare a rețetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la stațiile de carburanți, respectând cerințele de calitate impuse de Uniunea Europeana, legislația din Romania, dar și necesitățile pieței actuale.

Calitatea produsului obținut după procesul de amestec este monitorizată si controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.

Rafinăria din Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaționale, printre care producția de benzine (1,36 milioane de tone) și producția de motorine (2,75 milioane de tone).