Update articol:

Senatorul Daniel Zamfir: Noul indice (IRCC) a scăzut cu 1%, poate că acum nu e semnificativ, dar e corect, e transparent; categoric acesta trebuie să se aplice și creditelor în derulare

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

 

Noul indice care va înlocui ROBOR-ul în funcție de care se vor calcula ratele românilor cu credite în lei – Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) – a scăzut cu 1%, a scris acum câteva minute pe Facebook, senatorul ALDE Daniel Zamfir. 

2,36% – Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

 

Acesta precizează: „Poate că acum nu e semnificativ, dar e corect, e transparent! Și pentru că e transparent și nu mai poate suna Cinteză de la BNR (n.r. Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii BNR) să amenințe, sunt sigur că pe termen mediu și lung va scădea și mai mult când piața își va regla mecanismul.
În mod categoric, trebuie ca noul indice să se aplice și creditelor în derulare, amendament pe care ALDE îl va susține în Camera Deputaților”. 

Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a votat acum cateva zile un amendament la OUG 19/2019 prin care noul indice în funcție de care se vor calcula ratele românilor cu credite în lei s-ar putea aplica şi contractelor aflate în derulare. Daniel Zamfir spunea: „O modificare foarte importantă la care am ţinut foarte tare. Am stabilit şi am votat în Comisia Economică ca noul indice , acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare… Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate şi anume noul indice  urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să le se aplice noul indice întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare. Este nefiresc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Unul calculat incorect şi unul calculat corect pe bază de tranzacţii. Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei şi cele care sunt în derulare şi cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă”.

Întrebat despre problema ridicată de bănci, conform căreia prin aplicarea noului indice nu se garantează rate mai mici, Zamfir a răspuns că este „o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile”: „Aceasta este o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile, pentru că până la urmă pe români îi interesează ca indicele să fie calculat corect. Este foarte greu de crezut, dacă nu imposibil să ne imaginăm că indicele pe tranzacţii va fi deasupra celui pe cotaţii, pentru că o analiză pe ultimii 10 ani arată că indicele pe tranzacţii a fost între 0,3 şi 3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotaţii. Este firesc să fie aşa”.