Update articol:
După ce acționarii  au aprobat programul de răscumpărare, inclusiv plata acțiunilor cu pachetul de la COMCM

SIF Transilvania pregătește prospectul pentru oferta de răscumpărare, iar Mihai Fercală spune că ASF nu are temei legal să îl respingă

*Mihai Fercală: “Am cerut ASF reintroducerea COMCM la tranzacționare”

SIF Transilvania (SIF3) pregătește prospectul pentru oferta de răscumpărare, aprobată de acționari la Adunarea Generală din 6 martie, iar Mihai Fercală, președinele executiv al companiei, spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu are temei legal să îl respingă.

Programul de răscumpărare vizează maxim 7,5% din acțiuni, iar în cadrul acestuia va fi oferit, la schimb, pachetul majoritar deținut de societate la COMCM Constanța (56,72%) – momentan suspendată de la tranzacționare.

Anterior AGA, ASF a transmis că acţiunile emise de societatea COMCM S.A. nu pot face obiectul unei oferte publice, în lipsa clarificării situaţiei societăţii şi reintroducerii la tranzacţionare.

Mihai Fercală ne-a declarat: “Am cerut ASF anularea deciziei de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor COMCM, pentru că motivele care au stat la baza acesteia nu mai există. Așteptăm ca ASF să soluționeze această problemă, care cauzează prejudicii acționarilor”.

Conform domnului Fercală, SIF3 a angajat intermediar și o casă de avocatură, ca să lucreze prospectul ofertei publice: “Când va fi gata prospectul, vom merge cu el la avizare la ASF. De asemenea, am solicitat ASF o întâlnire ca să lămurim problemele pe care le consideră neclare. Singura lor obervație față de oferta noastră este că acțiunile COMCM sunt suspendate de la tranzacționare.

Dar, societatea are CA, format din cinci membri, inclusiv ai acționarilor majoritari, înscriși la Registrul Comerțului, a convocat AGA pentru aprobarea rezultatelor, va fi prezentat și un raport de audit. Considerăm că ASF nu are un temei legal să respingă oferta noastră, în condițiile în care a fost aprobată de AGA“.

Financialintelligence.ro a scris, în 14 ianuarie, că răscumpărarea de la SIF3 ar putea fi o modalitate de exit din SIF Transilvania pentru Grupul Frățilă,care controlează peste 5% din SIF3. De-a lungul timpului, Constantin Frăţilă a avut numeroase conflicte cu Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, legate de conducerea SIF3, soldate inclusiv cu plângeri penale, de COMCM, dar şi privind controlul Scut Constanţa, societate delistată în 2015.

Rămâne de văzut dacă ASF va reintroduce COMCM la tranzacționare și, apoi, dacă va aviza prospectul pe care îl va prezenta SIF3.

În scrisoarea transmisă către SIF3, ASF a mai spus: „În ceea ce priveşte condiţia de încheiere cu succes a ofertei publice de răscumprăare „în situaţia valorificării integrale a pachetului de acţiuni oferit la schimb (conform principiului „totul sau nimic”)”, precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 54 alin. (1) din Regulamentul 5/2018, oferta este irevocabilă pe întreaga perioadă de derulare a acesteia.

Astfel, inserarea în cadrul documentului de ofertă a unei clauze care să condiţioneze închiderea ofertei publice de răscumpărare de subscrierea integrală a acţiunilor oferite la schimb de SIF TRANSILVANIA S.A. nu este în conformitate cu prevederile legale privind irevocabilitatea pe întreaga perioadă de derulare a ofertei publice anterior menţionate.”

Față de aceste afirmații, SIF3 a transmis: Faţă de cele prezentate la finalul adresei A.S.F. nr. 939/13.02.2019 referitoare la irevocabilitatea ofertei publice de răscumpărare arătăm că la redactarea prospectului de ofertă publică se vor respecta întocmai dispoziţiile Hotărârii A.G.E.A., dacă acţionarii vor aproba operaţiunea supusă aprobării, iar, conform legii, oferta publică ce se va derula pentru executarea dispoziţiilor Hotărârii A.G.E.A. va fi irevocabilă pe toată perioada de derulare a acesteia, conform prospectului ce va fi înaintat în vederea aprobării A.S.F., încadrându-ne şi în prevederile art. 1191 Cod civil, iar în ipoteza suprasubscrierii alocarea se va realiza prorata, conform propunerii de hotărâre supuse aprobării acţionarilor.

BVBStiri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/08/2020)

Informare solutie dosare nr. 3328/118/2020 si nr. 3330/118/2020

DAFORA SA (DAFR) (06/08/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 sem.I 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (06/08/2020)

Resincronizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National

VES SA (VESY) (05/08/2020)

Hotarari AGA E 04.08.2020