Update articol:

Sondaj eToro: Românii investesc în cripto, acțiuni și aur

Bogdan Maioreanu eToro; începi să investești

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

Românii sunt mai interesați să investească în criptomonede decât în alte active, potrivit unui sondaj realizat de platforma de investiții online eToro.

Astfel, 28% dintre respondenți au declarat că au în portofoliu criptoactive, în timp ce 19% investesc în metale prețioase – aur și argint. Acțiunile sunt preferate de 18% din respondenti, în timp ce 4% dintre români preferă să investească în artă, obiecte de colecție sau vinuri scumpe.

Sondajul mai arată că ascensiunea din ultima vreme a investițiilor de retail se manifestă pe deplin și în România, pandemia făcând ca 58% dintre respondenți să fie mai predispuși să investească. Platformele online au devenit modalitatea preferată a românilor de a investi, 37% dintre aceștia indicând că investesc printr-o platformă online, față de 26% care investesc printr-o bancă, în timp ce 12% investesc printr-un broker și 9% printr-un consilier financiar. Acest lucru arată clar că investitorii de retail se simt impulsionați de accesul ușor și direct la vehiculele de investiții de pe platformele online. Dintre românii care investesc în acțiuni, 33% investesc doar în acțiuni românești, în timp ce 28% investesc doar în acțiuni internaționale,  22% investind în ambele.

Într-un raport al BIS (Bank for International Settlements) se menționează că “investitorii mici par să fie adesea atrași mai degrabă de natura speculativă a acțiunilor individuale, decât de beneficiile de diversificare oferite de indici. În concordanță cu faptul că astfel de preferințe capătă tot mai multă importanță, cifra de afaceri a acțiunilor fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) care urmăresc indicele S&P 500 s-a stabilizat în ultimii patru ani, în timp ce cea pentru componentele individuale ale S&P 500 a avut o tendință de creștere în aceeași perioadă, ceea ce indică faptul că 2017 ar putea fi anul de început al creșterii influenței investitorilor de retail”. Investitorii români nu sunt diferiți de colegii lor americani, fiind entuziasmați de active interesante, cum ar fi cele cripto și cele tehnologice, în timp ce numai 4,8% declară că au ETF-uri în portofoliu și mai puțin de 12% investesc în alte tipuri de fonduri de investiții.

O treime dintre respondenții sondajului eToro au declarat însă că nu au nicio investiție. Întrebați de ce, mai puțin de 5% au menționat că este prea riscant, marea majoritate – 66% – menționând lipsa banilor. Potrivit sondajului, 80% dintre respondenți au declarat că au venituri mai mici de 5000 RON net pe lună, 11% câștigând între 5001 și 10000 ron net și doar 1,6% câștigând peste 15000 RON net pe lună.

Pe fondul creșterii inflației, numai câțiva respondenți (3%) au declarat că nu investesc pentru că preferă să își țină banii în bancă.

Alte obstacole importante în calea investițiilor, menționate de 47% dintre respondenți, sunt lipsa de înțelegere a domeniului și faptul că nu știu cum să înceapă. Întrebați unde ar căuta informații despre investiții, aproape jumătate dintre respondenți au menționat online, un curs sau cărți de specialitate, în timp ce 9% au menționat social media. Familia și prietenii nu sunt surse de informare foarte populare, doar 8% dintre respondenți menționându-le.

Sondajul a fost realizat la comanda eToro de către Attest la sfârșitul lunii octombrie 2021, online, pe 1000 de români aleși aleatoriu, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

BVB | Știri BVB

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (08/12/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni